Petr Dufek: Napětí na trhu práce nepolevuje

10.06.2019 11:07

S nabíháním sezónních prací znovu poklesla nezaměstnanost. Na konci května se už česká míra nezaměstnanosti dostala na 2,6 %, což je vlastně i nejnižší květnové číslo v novodobé historii ČR.

Petr Dufek: Napětí na trhu práce nepolevuje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Hlavní zásluhu na tom měl jednak všeobecně pozitivní vývoj ekonomiky, který se odráží v přetrvávajícím napětí na trhu práce, jednak i nabírání pracovníků na sezónní práce v zemědělství, službách a stavebnictví.

Signály z trhu práce zatím nijak nenaznačují, že by ekonomika výrazně zpomalovala. Počet volných pracovních míst opět vzrostl, i když přece jen pomaleji, než tomu bylo v předchozích letech. I tak je jich skoro 347 tisíc a na jednoho člověka bez práce tak v průměru připadají hned dvě místa. Pokud bychom počítali jen s lidmi, kteří si práci hledají a jsou ochotni do ní nastoupit, tak už jsme skoro na hodnotě 4.

Samozřejmě vše jsou to jen průměry, za nimiž se skrývají velké regionální rozdíly. Na jedné straně stojí již tradičně Karviná s výrazným nedostatkem volných míst (pět nezaměstnaných na jednu nabídku), na straně druhé je hned několik okresů, kde si nezaměstnaný může vybírat hned z deseti nabídek.

Pro další měsíce předpokládáme, že se nezaměstnanost udrží zhruba na současné úrovni. Současně si i nadále ČR udrží pozici země s nejnižší nezaměstnaností a nejvyšší nabídkou volných míst v rámci celé EU. A to navzdory pomalejšímu růstu ekonomiky, rekordní zaměstnanosti tuzemců i cizinců i rostoucí míry participace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …