Petr Dufek: Nezaměstnanost je na třech procentech

04.08.2017 13:48

I ve druhém čtvrtletí letošního roku pokračoval pozitivní trend na trhu práce a řady nezaměstnaných opět prořídly. Tentokrát se nezaměstnanost dostala na 3 % a byla tak meziročně nižší o jeden procentní bod.

Petr Dufek: Nezaměstnanost je na třech procentech
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Bez práce tak bylo přibližně 158 tisíc lidí, což je zhruba polovina stavu, který vykazují úřady práce. Efektivně je tedy nezaměstnaných výrazně méně, než vidíme z dat na úřadech práce, protože metodika obou výpočtů je odlišná. V první řadě se mezi nezaměstnané v tomto případě nepočítají ti, kteří nejsou ochotni či schopni nastoupit do práce během následujících 14 dnů a rovněž ti, kteří pracovali třeba krátce na brigádě. Naproti tomu úřady práce evidují téměř každého, kdo je bez pracovního poměru.

Za razantním poklesem nezaměstnanosti, respektive za rekordní zaměstnaností lze vidět především silný ekonomický růst vytvářející především v průmyslu nová pracovní místa. Průmysl je fakticky stále motorem české ekonomiky, nejenom tím, že se nejvíce podílí na ekonomickém růstu, ale je i suverénně největším odvětvím ekonomiky a současně i největším zaměstnavatelem. Pozice, jakou má průmysl v ČR, je nesrovnatelná se zeměmi na západ od našich hranic.

Nezaměstnanost klesá a bude nejspíše klesat i nadále, i když prostor k dalšímu snižování je už velmi omezený. Většinu nezaměstnaných dnes tvoří lidé se základním vzděláním, mezi nimiž je nezaměstnanost podle statistického úřadu dokonce 14,4 %. Naproti tomu nezaměstnanost téměř neznají vysokoškoláci (1,3 %).

Nových pracovních míst stále přibývá, firmy se ve stále větší míře začínají přetahovat o pracovníky, což se dříve nebo později musí projevit ve vyšších mzdách. Dá se tak říct, že ekonomický růst konečně v plné síle pocítí i zaměstnanci. V žebříčcích poptávky stále vedou kvalifikovaní i pomocní dělníci následovaní řidiči, řemeslníky atp. Aktuální pořadí se téměř v ničem neliší od předchozích týdnů a stejně tak se příliš nezměnily ani mzdy nabízené chybějícím pracovníkům.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…