Petr Dufek: Nezaměstnaných ubývá, volných míst přibývá

12.07.2017 15:51

Dosavadní trend na českém trhu práce se nemění. Zatímco řady nezaměstnaných řídnou, nabídka volných pracovních míst je na rekordu. Míra nezaměstnanosti se dostává na 4 % a je tak o více než o 1,2 procentního bodu nižší než loni. Fakticky to znamená meziroční pokles počtu nezaměstnaných o 91 tisíc, ve srovnání se situací při poslední recesi (2013) dokonce o 251 tisíc.

Petr Dufek: Nezaměstnaných ubývá, volných míst přibývá
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Nezaměstnanost stále klesá, nicméně firmy hledají stále více nových zaměstnanců. Tak velká nabídka volných pozic jako nyní tu vlastně ani nikdy nebyla. Aktuálně to vypadá tak, že o jedno pracovní místo „zápolí“ ani ne dva uchazeči. Samozřejmě v průměru, protože situace v jednotlivých regionech je různá. Zatímco v Karviné na jedno místo připadá 10 lidí bez práce, v Praze či Plzni ani ne jeden.

ČR zůstává zemí s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé EU. I když se firmám nových zaměstnanců nedostává, prozatím není vidět žádný extrémní tlak na růst mezd. Tedy až na výjimky v podobě opravdu nedostatkových pozic. Přesto počítáme s tím, že dynamika mezd musí zrychlit, protože podnikům nezbyde nic jiného než si zaměstnance začít přetahovat. Tedy pokud budou chtít dostát svým závazkům a dál přijímat nové zakázky.

Firmám chybí především kvalifikovaní a nekvalifikovaní dělníci, řidiči, kováři, řemeslníci, svářeči, kuchaři atp. Je to každý měsíc pořád ten stejný řebříček nedostatkových profesí s jedním rozdílem. Počet požadovaných lidí, tedy na rozdíl od nabízených mezd, soustavně narůstá.

A co čekat dále? Nezaměstnanost se bude na úrovni čtyř procent nacházet i v dalších měsících. Na podzim by mohla dokonce ještě dále poklesnout a v závěru roku se vrátí těsně nad čtyři procenta.

Petr Dufek
finanční analytik

Informace o vývoji nezaměstnanosti najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…