Petr Dufek: Nezaměstnaných v únoru mírně ubylo

10.03.2014 13:15

Počet lidí hlásících se na úřadech práce v únoru sice mírně ubyl, ale stále přesahuje hranici 600 tisíc. Míra nezaměstnanosti se tentokrát nezměnila (8,6 %), ale co potěšilo, bylo zvýšení počtu volných pracovních míst (na 38,3 tis.).

Petr Dufek:  Nezaměstnaných v únoru mírně ubylo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Situace na českém trhu práce prochází fází stabilizace. Ekonomika oživuje, a tak silné vlny propouštění patrné v již skončené recesi jsou za námi. K návratu do stavu před první recesí, kdy byla nezaměstnanost pod pěti procenty, je ovšem ještě hodně daleko, respektive je zcela v nedohlednu.

Ke zlepšení situace na trhu práce nahrává i letošní mírná zima, která už v nejbližších dnech urychlí náběh sezónních prací v zemědělství a stavebnictví. Nezaměstnanost by tak měla od března poměrně rychle klesat pod hranici osmi procent. K opětovnému růstu nezaměstnanosti dojde nejspíše až v závěru roku, kdy opět vyprší pro zaměstnavatele stále populárnější úvazky na dobu určitou, a kdy budou končit sezónní práce.

V mezinárodních statistikách si ČR vede v řebříčcích nezaměstnanosti podstatně lépe, než by se zdálo z národních měsíčních čísel. ČR stále patří mezi země s nejnižší nezaměstnaností v rámci EU. Dokonce i z pohledu nezaměstnanosti mladých zdaleka nepatří mezi nejhorší. Přesto s sebou vleče dlouhodobé problémy v podobě výrazných regionálních rozdílů v nabídce práce a vysoké nezaměstnanosti lidí s nízkým vzděláním či starších osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…