Petr Dufek: Nové zakázky slibují pokračování boomu české ekonomiky

07.08.2018 16:21

Ještě než přijde příští týden na řadu bleskový odhad českého HDP za druhý kvartál, máme zde poslední várku dat, která ukazují, jak se ekonomice vedlo v červnu.

Petr Dufek: Nové zakázky slibují pokračování boomu české ekonomiky
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Indexy nákupních manažerů již řadu měsíců naznačují zpomalování tempa výroby, nicméně poslední výsledek největšího tuzemského odvětví byl opět velmi dobrý – ať už jde o samotnou produkci nebo nové objednávky. Výroba tentokrát meziročně vzrostla o 3,4 %, nicméně pokud zohledníme nižší počet pracovních dnů, tak tempo dosáhlo dokonce necelých sedm procent. K růstu tentokrát přispěla především energetika, strojírenství a výroba elektrických zařízení. Zle si nevedl ani nejvýznamnější tuzemský průmysl – výroba aut, která si tentokrát připsala dvě procenta. Není to sice mnoho, avšak s ohledem na vytíženost, respektive rekordní produkci tohoto oboru jde vlastně o velmi slušné číslo. Průmyslu se přitom může dařit i v dalších měsících a nejspíše si tak i nadále udrží pozici lídra celé ekonomiky. Nové zakázky totiž vzrostly dalších více než pět procent, a to především v případě výroby ostatních dopravních prostředků, strojírenství, kovů a kovových výrobků. Přetrvává i zájem o nové automobily a automobilkám se po pětinovém růstu objednávek v květnu zvýšily v červnu nové zakázky o více než dvě procenta.Velmi dobrý měsíc zažilo i stavebnictví (+8,9 %) a to jak díky pozemnímu stavitelství, tak konečně i inženýrskému. Statistika zakázek za druhé čtvrtletí – rovněž zveřejněná včera – přitom naznačuje, že dobré časy pro stavebnictví ještě nekončí. Akceleruje dokonce i výstavba nových bytů, avšak stále nedosahuje úrovně dosahované ještě v roce 2009. Jestli nějaká včerejší čísla zaostala za očekáváním, tak to byly výsledky maloobchodu. Tržby v obchodech tentokrát v důsledku slabších prodejů potravin rostly pouze o 3,2 %. Slabší apetit spotřebitelů však ještě neznamená změnu jejich chování, a proto i nadále předpokládáme, že spotřeba bude patřit mezi hlavní tahouny poptávky. Proto ani centrální banka nemusí svůj pohled na českou ekonomiku ve světle posledních dat nijak revidovat. Nakonec i její prognóza, počítající s růstem HDP za druhý kvartál okolo 2,6 %, tentokrát vyznívá – na rozdíl od té minulé – docela realisticky.

Petr Dufek
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…