Petr Dufek: Obchodní bilance letos poprvé v mínusu

06.09.2016 17:04

Dovolené nejenom „drtily“ výsledky průmyslu, ale nakonec se projevily i ve vývoji zahraničního obchodu. Deficit obchodní bilance jsme tu ještě letos skutečně neměli. Je sice spíše symbolický (1,5 mld. korun) a navíc jde na vrub výraznému propadu exportu, a tak i zde můžeme použít stejné argumenty jako v případě průmyslové výroby.

Petr Dufek: Obchodní bilance letos poprvé v mínusu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Celozávodní dovolené v automobilkách snížily vývoz osobních automobilů meziročně o třicet procent, což v korunovém vyjádření znamená, že se vyvezly automobily v hodnotě meziročně nižší o více než 21 mld. korun. Současně s nižším vývozem přišel na řadu i slabší dovoz, který se používá pro výrobu v průmyslu, a tak i importy do ČR výrazně propadly. Navíc stránku dovozu stále ovlivňují i levnější suroviny, které snižují hodnotu dovozů a v konečném důsledku tak šetří peníze firem i českých domácností.

Předpokládáme, že se situace i v zahraničním obchodě v dalších měsících rychle vrátí do dřívějších kolejí. Zvlášť když poptávka po nových autech je na tuzemském a zejména pak na evropském trhu velmi slušná, a už v podstatě v EU atakuje maxima dosažená v roce 2008. K obnovení růstu exportu podle našeho názoru došlo už v srpnu, kdy výrazně v plusu skončil i celý zahraniční obchod.

I nadále předpokládáme, že přebytek obchodu za celý rok vzroste z loňských 140 mld. korun na necelých 200 mld. Samozřejmě s růstem domácí spotřeby je třeba počítat i s tlakem na dovoz spotřebního zboží, nicméně ten by neměl výsledky zahraničního obchodu nijak výrazněji válcovat. Zvláště, když export se po letní přestávce nejspíše opět rozjede. Hlavně s podzimními novinkami tuzemských automobilek.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…