Petr Dufek: Optimismus v ekonomice na maximech

25.04.2018 10:01

Zatímco dřívější optimismus německých podnikatelů bere každý měsíc stále více za své, nálada v české ekonomice zůstává velmi příznivá.

Petr Dufek: Optimismus v ekonomice na maximech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podnikatelský sentiment je aktuálně na desetiletých maximech a důvěra spotřebitelů v ekonomiku je jen těsně pod historickým rekordem. Velká očekávání mají od nadcházejících měsíců průmyslníci, kteří předpokládají další nárůst výroby. Současně ovšem ve stále větší míře pociťují nedostatek zaměstnanců, který je pro ně už tři kvartály hlavní bariérou pro další expanzi. Vedle toho lidé chybí i ve stavebnictví, ale v tomto odvětví je i nadále hlavní překážkou pro jeho růst stále ještě nedostatečná poptávka a nic na tom nezměnily ani slibné výsledky z úvodu roku. Pravdou je, že statistiky nových zakázek naznačují začátek pozitivního trendu, nicméně zatím nejde o nijak dramatický obrat.

Spotřebitelská nálada se sice v dubnu mírně snížila, ale šlo spíše jen o symbolický pokles, za nímž zatím není třeba hledat nějakou zásadní změnu ve vnímání současné situace českých domácností ani jejich očekávání. Zároveň se lehce zvýšily obavy z budoucího ekonomického vývoje s tím, jak si lidé uvědomují, že extrémně dobré časy nemusejí trvat věčně, byť obavy z nezaměstnanosti a s ní spojeného zhoršení finanční situace a vedle toho i inflace se zatím nijak neměnily. I proto nadále předpokládáme, že spotřeba domácností bude v letošním roce hlavním motorem poptávky.

Jak už je uvedeno v úvodu, nálada v české ekonomice kontrastuje s výsledky německého indexu Ifo. Ten klesá už téměř půl roku, a to ať už jde o subindex hodnocení současné situace nebo očekávání pro další měsíce. Znamená to, že němečtí podnikatelé předpokládají zpomalení ekonomického růstu, avšak nejde o žádnou katastrofu. Nakonec Ifo se jen vzdaluje od svých nedávných maxim a stále ještě zůstává na solidních úrovních roku 2013 - neboli ještě hodně daleko od stavu, kde bylo těsně před recesí. A to platí jak pro průmysl, tak pro služby. Proto z aktuálně slabších výsledků tohoto silně sledovaného ukazatele nevyvozujeme hrozbu recese, ale spíše jen mírného zpomalení německé ekonomiky. Nakonec se na něm mohlo podepsat i dlouhé vyjednávání o vládě a její hospodářské politice nebo obavy z celní války vedené Spojenými státy.

Petr Dufek
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.