Petr Dufek: Optimismus válcuje jednu ekonomiku za druhou

25.08.2017 10:56

Ještě než týden naplněný měkkými daty završí, doufejme, jasná slova z Jackson Hole, přijde na řadu německé Ifo.

Petr Dufek: Optimismus válcuje jednu ekonomiku za druhou
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Reprezentativní ukazatel, který ukazuje stav německé ekonomiky a především pak očekávání podnikatelů pro další měsíce. Už minule jsme mohli vidět rekordní výsledky, pokud jde o celkový index, především díky tomu, jak firmy hodnotily stávající situaci. Ale optimistické nebyly pouze při pohledu na své dosavadní výsledky, ale i ve svých očekáváních pro další měsíce, zejména pokud šlo o průmysl, stavebnictví a velkoobchod. Poněkud skepticky se do budoucna dívaly firmy působící v maloobchodě, nicméně jejich „pesimismus“ vůbec nekoresponduje s rostoucí domácí spotřebou, která táhne německou ekonomiku nahoru. Trhy očekávají, že Ifo znovu potvrdí výbornou kondici německého hospodářství i v srpnu. Nakonec už předskokan v podobě PMI zveřejněný ve středu toto očekávání jen posílil.

Nakonec dobrá nálada letos panuje i v české ekonomice a ani srpen nebyl v tomto směru výjimkou. Optimismus přitom panuje jak v podnikatelském sektoru, tak mezi spotřebiteli, kteří se čím dál méně obávají nezaměstnanosti, nicméně na druhou stranu začínají stále ve větší míře vnímat vyšší inflaci. Je to vlastně i logické, když vezmeme v úvahu, že inflační tlaky jsou viditelné především u zboží a služeb, za které domácnosti dávají největší část svých příjmů – tedy potraviny a bydlení. Ani tak však není strach z inflace natolik silný, aby změnil chování spotřebitelů, respektive je začal brzdit v doposud rekordním utrácení. Přece jen čísla z trhu práce jsou stále velmi přesvědčivá – pokud jde o rekordně nízkou nezaměstnanost na jedné straně a historicky nejvyšší počet volných pracovních míst na straně druhé. A to zatím ještě ani nevíme, jak rychle rostly mzdy ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Ukazatele důvěry u nás i u hlavních obchodních partnerů ČR v EU naznačují, že ekonomický růst nepolevuje ani ve třetím čtvrtletí. Znamená to tedy – a statistiky volných pracovních míst to jen potvrzují – že nouze o zaměstnance ještě nedosáhla svého maxima.

Petr Dufek, analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…