Petr Dufek: Průmysl jede na vlně silné poptávky

06.09.2017 10:59

I když to tak na první pohled nemusí vypadat, i červencové výsledky průmyslu můžeme považovat za výborné. Výroba sice ve srovnání s červnem propadla, avšak tento "útlum" šel na vrub dovoleným a nikoliv poklesu poptávky po tuzemské produkci.

Petr Dufek: Průmysl jede na vlně silné poptávky
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Dovolené jsou sice každý rok, avšak posuny celozávodních odstávek v jednotlivých letních měsících mohou udělat docela slušnou paseku ve výsledcích. Ostatně něco podobného jsme viděli třeba v loňském roce.

Meziročně si průmysl udržel slušné tempo na úrovni 3,3 % a potvrdil tak znovu svoji pozici hlavního motoru české ekonomiky. Opět největší roli sehrály automobilky, strojaři a výrobci kovových výrobků, takže vlastně nic nového.

Po tak dlouhém a silném růstu průmyslu je proto možná přece jen zajímavější otázka, zda si průmysl může tento trend udržet i nadále. Nápovědou budiž měkké ukazatele v podobě indexů nákupních manažerů nebo konjunkturní průzkumy, které naznačují pokračování expanze tohoto odvětví. Vedle toho však pozitivně vyznívají i "tvrdé" statistiky nových zakázek, které aktuálně meziročně rostou o 7,6 %. Objednávky tak tuzemským firmám rozhodně nechybí, zvlášť pokud jde o automobilky nebo výrobce elektrických zařízení.

To co firmám v průmyslu chybí a stále více chybět bude, jsou zaměstnanci. Průmysl sám o sobě odčerpává z trhu práce největší část dostupných pracovníků a stále mu to nestačí, jak se zdá. Ostatně statistiky nejčastěji poptávaných profesí to neustále potvrzují stejně jako nárůsty mezd, kterými se firmy brání před odchodem kvalifikovaných i nekvalifikovaných zaměstnanců.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…