Petr Dufek: Průmysl v recesi

06.04.2020 12:59

Jak potvrdila i únorová data, tuzemský průmysl se potýkal s propadem poptávky už před koronavirovou krizí.

Petr Dufek: Průmysl v recesi
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Výroba se v tomto měsíci snížila meziročně o necelé procento (ve srovnání s lednem o 0,3 %) a tento výpadek šel na vrub především energetice, strojařům a výrobcům kovových výrobků. V únoru však neklesala pouze výroba, ale nižší byly i zakázky (-3,1 %) především ty zahraniční, a dál klesala i zaměstnanost, když firmy na nižší zakázky reagovaly snižováním počtu zaměstnanců.

I když všechna hlavní únorová čísla z průmyslu byla slabá, ve srovnání s těmi březnovými budou nakonec vypadat ještě excelentně. Nouzový stav spolu s dobrovolnými odstávkami v řadě velkých průmyslových podniků – zejména v automobilovém průmyslu – měl s největší pravděpodobností za následek dvouciferný propad jak výroby, tak i zakázek. Proto bude průmysl jedno z prvních odvětví, které pocítí recesi, nicméně současně může být jedním z prvních, které z ní vybředne. Otázkou je, jak rychle, nicméně to rozhodne především vývoj zahraniční poptávky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty