Petr Dufek: Rekordní Vánoce

05.02.2019 12:03

Ani v prosinci neztratili spotřebitelé chuť nakupovat a posunuli tak opět statistiky obchodu na nový rekord. Ve srovnání s předchozím rokem utratili v obchodech reálně o 3,1 % více, po zohlednění vlivu rozdílného počtu pracovních dnů dokonce o 4,3 %.

Petr Dufek: Rekordní Vánoce
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ještě impozantněji působí srovnání v delším časovém období. Oproti situaci před deseti lety byly tentokrát tržby obchodníků reálně o téměř čtvrtinu vyšší.

I když v maloobchodě i nadále dominuje role „kamenných“ prodejen, boom internetových obchodů pokračoval s nezměněnou intenzitou. Jen za prosinec se jim tržby zvedly o dalších 15 %, za celý rok 2018 dokonce o dvacet a ve srovnání s rokem 2008 dokonce o více než 500 %. I tentokrát se přitom dá napsat, že jejich boom zdaleka ještě neskončil, už třeba proto, že ještě nevyčerpaly příležitosti na trhu.

K růstu nákupů v obchodech přispívá především vysoká spotřebitelská důvěra podporovaná rekordní zaměstnanosti a solidním růstem mezd. Lidé se méně bojí budoucnosti, a tak si dopřávají a o něco méně spoří. Vidět je zvýšený zájem o zboží pro volný čas, elektronika, vybavení domácností a se svým růstem naproti tomu výrazně zaostávají nákupy potravin.

V obchodech zákazníci v loňském roce reálně utratili o 4,8 % více než v roce 2017. Dá se přitom předpokládat, že i když tempo růstu tržeb v letošním roce mírně poleví, zůstane i nadále na velmi silné úrovni. Spotřeba se tak nejspíše stane tím hlavním motorem poptávky pohánějící ekonomický růst. Zvlášť pokud se podaří navzdory zhoršeným zahraničním vyhlídkám udržet zaměstnanost a samozřejmě i solidní tempo reálných mezd. Tržby obchodníků (bez prodeje a oprav aut) by se pak mohly letos zvýšit celkově 3,5 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…