Petr Dufek: Rekordní nákupní prosinec

06.02.2017 11:52

Prosincové maloobchodní tržby dosáhly nového maxima navzdory tomu, že jejich tempo zaostalo za očekáváním. Útraty v obchodech tentokrát vzrostly „jen“ o 3 %, nicméně i to stačilo na vytvoření nového rekordu.

Petr Dufek: Rekordní nákupní prosinec
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

I tentokrát zažívaly žně především internetové obchody, jimž vzrostly tržby reálně o téměř 16 %. Jde o dlouhodobý trend, který jen potvrzuje, že pohodlí, široká nabídka a konkurenční ceny jsou silným motivem pro postupnou změnu spotřebitelských návyků. 

Z pohledu jednotlivých typů zboží se dá říct, že vyšší zájem panoval především u elektroniky, drogerie a kosmetiky, výrobků pro volný čas a oblečení. Proti trendu tentokrát šly obchody s potravinami. Zde se nekonal v podstatě reálný žádný nárůst, což můžeme dát do souvislosti především s růstem jejich cen, který rozhodně nebyl zanedbatelný. A to přitom potraviny v tomto směru rozhodně ještě „neřekly“ poslední slovo.

O něco nižší růst prodejů v obchodech se dá zdůvodnit nejen vyšší inflací, ale i přesunem nákupů v čase. Výrazně více totiž spotřebitelé utratili v obchodech už v listopadu a vedle toho část lidí nepochybně své nákupy přesunula do ledna, aby využili povánoční slevy. Výsledky sice uvidíme už za měsíc, nicméně jaké byly tentokrát slevy při výprodejích, naznačí už lednová inflace, kterou statický úřad zveřejní zítra. Prozatím nic nenapovídá o tom, že by byly jakkoliv výjimečné. 

A co čekat dále? Předpokládáme, že maloobchod si v dalších měsících udrží solidní tempo růstu okolo 3,5 %. Příjmy domácností letos sice porostou rychleji, ale vyšší bude i inflace, kterou uvidíme především u potravin a nákladů na bydlení. Pro vyšší chuť nakupovat hovoří i vysoká spotřebitelská důvěra a celkově pozitivní vývoj na trhu práce. S rekordními nákupy ovšem vzniká i jeden jev, na který jsme už téměř zapomněli, a sice poptávková inflace. Zjednodušeně, čím silnější bude zájem spotřebitelů nakupovat, tím větší prostor vznikne pro zvyšování cen. 

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…