Petr Dufek: Rychlý růst mezd v časech lockdownu

08.03.2021 17:04

Průměrná mzda v české ekonomice v posledním čtvrtletí loňského roku prudce vzrostla. V meziročním vyjádření se zvýšila o 6,5 % na více než 38 tisíc korun.

Petr Dufek: Rychlý růst mezd v časech lockdownu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

V době lockdownu může tato zpráva vypadat velmi překvapivě, avšak při bližším pohledu zjistíme, že se toho až tolik na trhu práce neděje. Především jde toto výrazné zvýšení mezd na vrub veřejného sektoru, kde se v posledním kvartále opět výrazně navyšovaly platy a rozdávaly mimořádné odměny.

Anketa

Má poslanec Lubomír Volný vaši důvěru?

37%
63%
hlasovalo: 14829 lidí

Ve veřejném sektoru tak mzdy nebo přesněji platy rostly dvojciferným tempem, a to především v důsledku výrazného navýšení ve zdravotnictví (+31 %) a ve školství (+11,6 %). Naproti tomu v soukromém sektoru bylo zvyšování mezd velmi umírněné. Když proti sobě postavíme tržní odvětví a ta převážně veřejná, tak zjistíme, že se nůžky mezi těmito dvěma sférami ekonomiky dále rozevírají. Z jednoduchého propočtu totiž vyplývá, že zatímco v odvětvích s převážným zastoupením veřejného sektoru rostly výdělky o téměř 14 %, v soukromém jen o 3,5 %.

V našem největším odvětví – v průmyslu, kterému se po jarním výpadku podařilo naskočit zpět na vlnu růstu – mzdy rostly jen o 3,6 %. V oblasti HORECA, kde se tradičně vyplácejí vůbec nejnižší mzdy, došlo dokonce k jejich mírnému poklesu. Naproti tomu v realitním sektoru, kde mzdy klesají už rok, tentokrát pokles opět zrychlil.

Za celý rok 2020 vzrostla průměrná mzda v české ekonomice o 4,4 % na necelých 36 tisíc korun. Nicméně stále platí, že průměrná mzda je spíše imaginární číslo, na které nedosáhne většina tuzemských zaměstnanců. Vedle toho mediánová mzda, která je zhruba o pět tisíc níže, roste navíc pomaleji. Znamená to, že rychleji se zvyšují mzdy lidí s vyššími výdělky.

V letošním roce nejspíš růst mezd opět zvolní, a to především v důsledku vývoje v soukromém sektoru, který stále z významné části funguje v režimu lockdownu. Na druhou stranu zrušení superhrubé mzdy, respektive snížení zdanění práce se automaticky promítne do vyšší kupní síly obyvatel. Proto už tak do jisté míry virtuální průměrná mzda bude o kupní síle zaměstnanců vypovídat ještě méně než dosud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …