Petr Dufek: Sezónní práce a růst ekonomiky opět snižují nezaměstnanost

12.05.2015 15:25

Podle očekávání nezaměstnanost v ČR v dubnu znovu poklesla. Tentokrát o půl procenta, a to hlavně zásluhou nabíhajících sezónních prací v zemědělství, stavebnictví a ve službách. Míra nezaměstnanosti tak na konci měsíce dosáhla 6,7 % tedy na úroveň, kde byla naposledy v dubnu před čtyřmi lety. Negativní důsledky poslední recese tak z trhu práce konečně zmizely.

Petr Dufek: Sezónní práce a růst ekonomiky opět snižují nezaměstnanost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Vedle příznivých dat o počtech nezaměstnaných potěší i rostoucí nabídka volných pracovních míst. Ostatně volných pracovních míst je tentokrát už téměř 84 tisíc, což znamená dvojnásobek ve srovnání s loňským dubnem. O jedno pracovní místo se tak uchází v průměru šest uchazečů, zatímco loni to bylo třináct nezaměstnaných. Na polovinu klesl i tento podíl u okresů nejvíce postižených nezaměstnaností.

Ekonomický růst a jeho další pozitivní vyhlídky přiměl firmy investovat do rozvoje a nabírat nové zaměstnance. Vidět je to hlavně ve zpracovatelském průmyslu, který se asi nejvíce podílí na celkovém zlepšování situace na trhu práce.

ČR si udržuje stále jedno z prvních míst mezi zeměmi s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé EU. Problémem však zůstává, že přes 40 % nezaměstnaných se jen obtížně vrací do práce a zůstává nezaměstnanými déle než jeden rok.

V následujících měsících předpokládáme další pokles nezaměstnanosti pod 6,5 %. Závěr roku sice opět přinese konec sezónních prací či úvazků na dobu určitou, avšak počty nezaměstnaných budou výrazně nižší než v loňském roce.

Ani rychlý pokles nezaměstnanosti zatím nevytváří silnější mzdové tlaky, a tak nepřepokládáme, že by v letošním roce došlo v české ekonomice k nějakému nadměrnému růstu mezd. Růst mezd zůstává umírněný a teprve s odstupem času, s růstem inflace a nakonec i s nedostatkem některých profesí přiměje zaměstnavatele začít zvyšovat vyplácené výdělky.

Petr Dufek, analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …