Petr Dufek: Služby se odrážejí ode dna, ale jde jim to zatím pomalu

09.08.2021 16:49

Asi tak by se daly shrnout poslední výsledky služeb v ČR. Meziroční tempo reálných tržeb vypadá skvěle (+12,3 za druhý kvartál), avšak stále jde o tempo vycházející z nízkého základu loňského druhého čtvrtletí, kdy jejich tržby propadly o téměř 20 %.

Petr Dufek: Služby se odrážejí ode dna, ale jde jim to zatím pomalu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Spíše než na čtvrtletní výsledky se podívejme jen na ty červnové, které už mohou signalizovat restart části služeb po konci lockdownu. Podle očekávání se konečně rozjela HORECA (ubytování a stravování), kde se oproti předchozímu měsíci tržby zvýšily díky znovuotevření hotelů o 7,2 %. Otevření hotelů a restaurací sice pomohlo tomuto sektoru odrazit se ode dna, avšak o naplnění kapacit se zatím mluvit nedá.

Ubytování má jen zhruba poloviční tržby ve srovnání s červnem 2019, restaurace jsou ani ne na dvou třetinách. Návrat zákazníků tak byl prozatím docela pozvolný, a navíc je ve výsledcích vidět, že ani tuzemská poptávka nedokáže kompenzovat výpadech zahraniční turistiky. V posledních statistikách je sice vidět, že se do ČR zahraniční hosté začínají vracet, ale třeba v hotelech a dalších ubytovacích zařízeních jich bylo v červnu zhruba o 85 % méně než před dvěma lety.

Výraznější růst tržeb však nezaznamenala pouze HORECA, ale i letecká doprava nebo cestovní kanceláře, nicméně i zde platí, že návrat na předkovidovou úroveň bude cestovnímu ruchu trvat léta.

Rozhodně ne všechny služby zasáhlo kovidové období negativně. Příklon spotřebitelů k internetovým obchodům výrazně napomohl růstu zásilkových služeb, které za poslední dva roky vykazují největší boom. Vyšší tržby mají i firmy pohybující se v oblasti IT služeb nebo skladování.

Rozvolnění by mělo umožnit růst výkonů služeb v dalších měsících, a ty by se proto měly výrazněji podílet na růstu celé ekonomiky zejména ve třetím čtvrtletí letošního roku, kdy průmysl ztrácí v důsledku nedostatku komponent svoji dřívější sílu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

15:49 Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

Když se dívám na intelektuální výkony pravicových žurnalistů v maintreamových médiích, které se týka…