Petr Dufek: Státní rozpočet za první tři měsíce končí schodkem téměř 45 mld. korun

02.04.2020 22:02

Původně měl letos stát hospodařit se čtyřicetimiliardovým deficitem, po změnách vyvolaných nástupem koronavirové krize se však oficiálně počítá se schodkem 200 mld.

Petr Dufek: Státní rozpočet za první tři měsíce končí schodkem téměř 45 mld. korun
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Už první dva měsíce nevypadaly příliš dobře, vzhledem k tomu, že ekonomika zpomalovala rychleji, než si plánoval rozpočet, nicméně nastupující recese všechna stará čísla stejně odsunuje do pozadí.

Jak tedy vlastně hodnotit nejnovější čísla z Ministerstva financí? Nejspíše neutrálně, protože s ohledem na výpadek příjmů, se kterým lze v důsledku hospodářského propadu (vč. vyšší nezaměstnanosti a pomalejšího růstu mezd) zcela jistě počítat, dojde už v nejbližších měsících k citelnému propadu na příjmové straně rozpočtu, zatímco výdajová strana bude pod zvýšeným tlakem na růst sociálních dávek a financování všech schválených opatření aktivovaných na pomoc podnikatelskému sektoru i domácností.

Vzhledem k hrozícímu výraznému propadu, který ekonomika zaznamená především ve druhém čtvrtletí, lze zatím brát naplánovaný dvou set miliardový schodek spíše jako dolní hranici možného. Vzhledem ke kapacitě domácího finančního trhu, na který bude moci (po novele zákona) případně vstoupit i ČNB, by však neměl mít stát problém s profinancováním ani takové částky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…