Petr Dufek: Stavebnictví je na dně

16.03.2017 11:52

Ani leden příliš nezměnil obrázek českého stavebnictví, které vstupuje do fáze stabilizace. Výroba se propadla o 3,4 %, po započtení rozdílného počtu pracovních dnů v podstatě stagnovala. I tentokrát se rozevíraly nůžky mezi inženýrským stavitelstvím nadále trpícím nedostatkem zakázek a pozemním stavitelstvím, které se naopak veze na vlně boomu poptávky po komerčních a bytových nemovitostech.

Petr Dufek: Stavebnictví je na dně
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Bytová výstavba, jak je vidno, se konečně pevně – i když se zpožděním – odrazila ode dna. Trend posledních měsíců potvrzuje rozjezd výstavby nových bytů ve většině krajů. Poptávka ovšem zůstává nadále silná a neuspokojená, a tak další růst cen (po loňských průměrných 7 %) je nasnadě. Levné peníze, snaha investovat do reálných aktiv, silná očekávání domácností jsou hlavními – a vlastně opakujícími se – faktory, které budou vývoj realitního trhu ovlivňovat i letos. 

Pro další měsíce naděje vzbuzují i nové zakázky stavitelství, nicméně podléhat přílišnému optimismu není zatím radno. Přesto je pravděpodobné, že se již brzy dočkáme mírného růstu stavební výroby, i když jeho inženýrská „větev“ závislá na veřejných zakázkách se bude vracet k růstu pomaleji.  

Pro stavebnictví už i tak bude letošní rok opět ve znamení drobného růstu a pro veřejný sektor ve znamení stále se opakujících výzev. A sice zjednodušování byrokracie při povolování staveb a přípravy dlouho očekávaných infrastrukturních projektů. Nakonec, na rozdíl od let minulých, peníze nejsou problémem, problémem zůstává nepřipravenost staveb. 

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…