Petr Dufek: Superoptimismus německých firem

26.06.2017 13:03

Ještě před měsícem tolik sledovaný ukazatel Ifo překvapil růstem na šestiletá maxima, a tak se od červových dat už další zlepšování nálady mezi německými firmami ani neočekávalo. Přesto jsou červnová čísla ještě lepší, i když si na druhou stranu nelze nevšimnout, že za posledním zlepšením stojí hlavně optimističtí obchodníci.

Petr Dufek: Superoptimismus německých firem
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Německé podniky hodnotí svoji současnou situaci jako skvělou a navíc jsou velmi optimisticky naladěny i pro další měsíce. Svoji současnou situaci hodnotí německé firmy jako vynikající; dokonce nejlépe v celé historii tohoto ukazatele, která sahá až do roku 1991. Je vidět, že si tato země dokáže udržet svoji pozici exportního lídra v EU podpořenou rostoucí konkurenceschopností a pro Německo slabým eurem. Navíc si užívá i domácího růstu poptávky, za nímž stojí zlepšující se finanční situace domácností i investiční vlna soukromého a veřejného sektoru. 

Pokud jde o subindex očekávání, tak v tomto případě jsou německé firmy nejoptimističtější za poslední tři roky. Na evropském obzoru není vidět ani mráček, respektive na nebezpečí důsledků brexitu si už asi všichni zvykli, stejně jako na slabý výkon a klesající konkurenční pozici dalších dvou největších evropských ekonomik. 

Excelentní Ifo dává tušit, že se německé ekonomice velmi dobře dařilo i ve druhém čtvrtletí letošního roku a zejména pak, že tamní firmy si hodně slibují i od čtvrtletí třetího. Pro české exportéry je to zpráva, která podporuje jejich současný optimismus a slibuje růst zejména průmyslu pro další tři měsíce.

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty