Petr Dufek: Svátky srazily průmysl do mínusu

07.06.2017 10:12

Kratší pracovní měsíc nezamíchal pouze s dubnovými maloobchodními tržbami, ale mnohem podstatněji ovlivnil čísla z průmyslu. Průmyslová výroba se proto meziročně v dubnu snížila o 2,5 %, nové zakázky propadly dokonce o 3,2 %. Když se ovšem podíváme na očištěná data statistického úřadu, obrázek průmyslu se ani v dubnu oproti předchozím měsícům nemění k horšímu. Dokonce oproti březnu přidala 0,6 %, což v konečném důsledku znamená meziroční nárůst o téměř 6 %.

Petr Dufek: Svátky srazily průmysl do mínusu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Titulky o propadu, kterých asi nebude málo, proto zatím nemusíme brát až tak vážně. Vzhledem k tomu, že výsledky jednotlivých oborů se již o faktor počtu pracovních dnů neočišťují, vypadají docela bledě. Propad výroby automobilů jako motoru průmyslu a vlastně i celého HDP dosáhl téměř pět procent, výroba elektrických strojů a zařízení 3,6 %, strojírenství dokonce odepsalo 7,5 %.

Chybějící tři pracovní dny udělaly v číslech z průmyslu docela paseku, kterou ovšem nepochybně překryjí další měsíce s mnohem příznivějšími výsledky, jak už naznačily PMI nebo další ukazatele důvěry. Proto dubnový výsledek průmyslu nijak nepřeceňujeme, ani z něj neděláme žádné dalekosáhlé závěry. Ostatně meziměsíční nárůst výroby tohoto největšího tuzemského odvětví nám k tragickému hodnocení nedává vlastně ani žádný důvod.

Průmysl si i nadále udrží dominantní pozici motoru ekonomiky, i když je stále více třeba brát v úvahu, že jeho kapacity jsou v případě nejúspěšnějších oborů zcela naplněny. Prostor pro další růst se tak dále omezuje. Nejde přitom pouze o výrobní možnosti, ale stále více o nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných zaměstnanců. Ostatně statistiky volných pracovních míst, stejně jako průzkumy mezi zaměstnavateli, tento závěr každý měsíc potvrzují.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …