Petr Dufek: Úspěšné finále

01.03.2019 11:07

I když zpřesněný odhad HDP za poslední kvartál loňského roku je o jednu desetinu procentního bodu pod tím předběžný, stále je možné hovořit o velmi dobrém finiši. Ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí zrychlila a připsala oproti tomu třetímu 0,9 %, což pak znamenalo meziroční růst 2,8 %.

Petr Dufek: Úspěšné finále
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Na straně poptávky růst podporovala především investiční aktivita a zahraniční obchod. O investicích už předem nebylo pochyb, zvlášť když firmy pod tlakem nedostatku zaměstnanců musejí stále více investovat do nových technologií. Stejně tak bylo možné počítat i s vyššími investicemi do infrastruktury a bydlení.

Co je na posledních výsledcích zarážejícího, je slabá spotřeba domácností, která se v závěru roku zvýšila jen o 2,2 %. S ohledem na rekordní zaměstnanost i silný růst mezd jde o poměrně nízké číslo, které nekoresponduje ani s vysokým optimismem spotřebitelů. Zdá se, že se domácnosti začaly přece jen připravovat na horší časy a svoji expandující spotřebu začaly mírně korigovat.

Stranu poptávky i na konci roku „řídil“ zpracovatelský průmysl, který se podle statistického úřadu podílel na růstu zhruba čtvrtinou. A prim opět sehrály automobilky a další silný obor – výroba elektrických strojů a zařízení. K růstu nicméně přispívaly i další odvětví, vč. obchodu, stavebnictví nebo IT služeb.

Za celý rok 2018 si ekonomika připsala tři procenta. Ve srovnání s rokem 2017 jde o výrazné zpomalení, nicméně s ohledem na růst zemí eurozóny, kam směřuje většina tuzemského exportu, jde stále o velmi dobré číslo.

Předpokládáme však, že se jej v letošním roce nepodaří udržet a náš růst zpomalí na zhruba 2,6 %. Důvodem jsou přetrvávající rizika a nejistoty ovlivňující vývoj zahraniční poptávky a současně i domácí bariéry pro další expanzi v podobě nedostatku pracovníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …