Petr Dufek: V české ekonomice dál panuje negativní nálada, která se navíc začala šířit i v průmyslu

24.03.2021 13:15

Celkově se důvěra v české ekonomice v březnu snížila, a to v důsledku zhoršení nálad v podnikatelském sektoru i mezi spotřebiteli.

Petr Dufek: V české ekonomice dál panuje negativní nálada, která se navíc začala šířit i v průmyslu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Průmysl sice zůstává ušetřen lockdownu, avšak diskuse o možnosti jeho zavedení v době svátků jistě nenechaly ani náladu firem netečnou. V průmyslu tak došlo po krátkém zlepšení v únoru opět ke zhoršení nálady, která odráží nižší očekávanou výrobu, poptávku, export i zaměstnanost pro nejbližší tři měsíce.

Anketa

Má být Slavia potrestána za údajné rasistické napadení hráče Glasgow Rangers?

4%
96%
hlasovalo: 10277 lidí

Je však otázkou, nakolik jde pouze o obavy z možné uzávěry a nakolik jsou dnešní čísla odrazem skutečné kondice tohoto největšího tuzemského odvětví, které se musí vypořádávat s rostoucími cenami vstupů, nedostatkem dovážených komponent a nejistou zahraniční poptávkou. Vzhledem k naplněnosti zakázkových knih i vysoké platební morálce jde spíše jen o psychologický efekt potenciálního lockdownu.

Zatímco pro průmysl je lockdown potenciální hrozbou, obchod jej už řadu měsíců prožívá. Nepřekvapuje proto další zhoršení nálady obchodníků i jejich pesimistická očekávání pro další měsíce. Podobně jsou na tom i služby, kde se očekávání pro další měsíce rovněž nerýsují optimisticky. S nejasným koncem restrikcí zde sice firmám chybí jakýkoliv záchytný bod, ke kterému by se mohly upnout, avšak mírný optimismus alespoň v tříměsíčním výhledu zde už na rozdíl od ledna a února patrný je.

Jediné odvětví, kde se zlepšil sentiment je stavebnictví. Optimistická očekávání pro další měsíce jdou ruku v ruce s naplňováním zakázkových knih i zlepšující se platební morálkou v tomto odvětví. Jeho hlavním problémem tak i nadále zůstane nedostatek zaměstnanců.

Celkově nejsou výsledky průzkumu nálad v české ekonomice až tak překvapivé. Zapadají do kontextu pandemické situace a pokračujícího lockdownu, jehož konec není zatím nijak zřejmý. To je ostatně vidět i na negativním sentimentu spotřebitelů, kteří se stále více obávají nezaměstnanosti i dalšího zhoršení celkové ekonomické situace. V každém případě průzkumy nálad napovídají, že růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí bude v lepším případě nulový.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla