Petr Dufek: Výrobní inflace nabírá na síle

16.03.2017 14:39

Ještě loni se v průmyslu převážně zlevňovalo, od začátku letošního roku se situace diametrálně změnila. Ceny průmyslových výrobců aktuálně rostou o 3,1 % a levnější než loni jsou ceny produkce pouze v pěti ze šestnácti průmyslových oborů.

Petr Dufek: Výrobní inflace nabírá na síle
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Nejvíce tlačí ceny vzhůru firmy v těžebním průmyslu s tím, jak reagují na vývoj cen komodit na světových trzích. Pozadu ovšem nezůstává ani zpracovatelský průmysl, jehož ceny rostou v průměru o 4 %, zejména v důsledku zdražování chemických výrobků (efekt dražší ropy), kovů, nábytku, elektrických zařízení a elektroniky (v důsledku silnějšího dolaru, kterým se platí za komponenty). 

Naproti tomu s nižšími cenami pracuje automobilový průmysl, ale ne proto, že by zlevňoval svoji finální produkci, ale proto, že klesají náklady nakupované díly a příslušenství na výrobu aut. 

S ohledem na rychlý růst cen potravin v obchodech stojí za pozornost i cenová politika potravinářského průmyslu, kde celkově rostou ceny aktuálně jen o 0,6 %. Největší kontrast je přitom vidět u mléčných výrobků, které odcházejí od zpracovatelů s cenami vyššími v průměru o 3,4 %. V obchodech nicméně ceny těchto výrobků zdražují o více než 6 %, s tím, že jejich nárůst je nejvíce vidět u sýrů (eidam aktuálně: výrobci +22 %, obchod +29 %, respektive +16 korun vs. +31 za kilogram). 

Růst cen v průmyslu bude v následujících měsících teprve kulminovat, nicméně už nyní začíná tlačit na růst inflace. Aktuální data posilují proinflační rizika ještě pro letošní rok a podporují brzký konec kurzového režimu ČNB.  

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…