Petr Fischer: Karlovy Vary jsou na chvostu zájmu velkých distributorů

19.06.2012 16:40

Největší hvězdou letošního filmového festivalu v Karlových Varech bude americká herečka Susan Sarandonová, která spolu s britskou kolegyní Helen Mirren dostane cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Petr Fischer: Karlovy Vary jsou na chvostu zájmu velkých distributorů
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Festival ve Varech tak ozdobí dvě ženy, které si nepotrpí na hvězdné parády a jejichž filmografie není primárně zaměřená na laciný a přímočarý úspěch zábavního filmu.

Susan Sarandonová sice zná většina českých diváků především z komedie Čarodějky s Eastwicku, ale všichni, kdo tento legendární film s Jackem Nicholsonem viděli, musí potvrdit, že je to komedie s velikánským přesahem. Sarandon se v posledních letech objevuje na plátně už většinou v rolích velmi přemýšlivých a citlivých žen, podobně jako Helem Mirrenová, které už asi nikdo neodpáře přezdívku „královna Alžběta“.

Letošní obsazení rolí hlavních festivalových hvězd tedy opět potvrzuje zažitou a stereotypní pravdu, že festival ve Varech nesází na povrchový VIP lesk, ale míří k tomu podstatnému, co filmové umění přináší. Bohužel to už několik let příliš nepotvrzuje festivalová soutěž, kde letos opět nenarazíme na film kvalitního, světového režiséra. Nebude v ní ani dílo filmařských velmocí, Spojených států nebo Francie.

Karlovy Vary, ať už si chceme připustit, nebo ne, jsou zkrátka na chvostu zájmu velkých filmařů a distributorů, kteří chtějí svůj snímek nabídnout co největšímu počtu lidí po celém světě. A tak se do soutěžní sekce, která by měla být nejprestižnější částí festivalu, dostávají ze zahraničí většinou jen filmy, které se kvůli velké konkurenci buď nepobojovaly jinam, nebo o které nebyl ve světě takový zájem.

Umělecký šéf festivalu Karel Och by rád tento druh stereotypu zlomil, proto se velká pozornost stáčí na soutěž filmů z oblasti střední a východní Evropy, ale i asijské části bývalého Sovětského svazu, která jediná může být tím, co Vary dokáže časem odlišit od ostatních festivalů v Evropě a co jim, kromě opěvované uvolněné atmosféry, přinese mezinárodní uznání, odlišnost a tím i nezaměnitelnou identitu.

A tak se mimo obdivných a děkovných pohledů směrem k světovým hvězdám Helen Mirrenové a Susan Sarandonové i letos vyplatí sledovat právě tuto sekci filmů ze zemí bývalého komunistického bloku. Než se z ní v budoucnu stane hlavní soutěžní část festivalu, nebude od věci postupně zjišťovat, zda by na to kvalitou filmů vůbec měla. Je to jediná šance, jak z akce lokální filmové radosti udělat globální událost. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …