Petr Hájek: James Bond alias Alí Fajád je díky našim agentům na svobodě. Washington zuří. Politici předstírají statečnost

05.02.2016 19:05

Petr Hájek komentuje "hrdinné" osvobození našich rukojmích v Libanonu - americký bolehlav, který Washingtonu připravily naše tajné služby - a ptá se, jestli nesledujeme úplně jiný film o něčem daleko závažnějším.

Petr Hájek: James Bond alias Alí Fajád je díky našim agentům na svobodě. Washington zuří. Politici předstírají statečnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hájek

Tohle je malér. Tak vytočeného pražského protektora (takřečeného velvyslance Spojených států) Andrewa Schapira jsme už dlouho neviděli. Vyhrožuje, vzteká se a nic mu to není platné. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ač jistě nerad a s bolestí v srdci) rozhodl o propuštění Alího Fajáda a Chalída El Marábího z vazby namísto vydání obou zadržených do USA. Ministru obrany Martinu Stropnickému "uklouzlo", že byli vyměněni za pět českých občanů, kteří byli uneseni v Libanonu a dnes již jsou šťastně doma.

Kdo je tenhle Bond? F. Bond

Špionážní thriller, do kterého se zamotali naši Washingtonu oddaní zpravodajci, trochu připomíná legendární bondovskou parodii "Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky" od Václava Vorlíčka. Alí Fajád byl v dubnu 2014 za asistence agentů CIA zatčen naší policií v Praze. Měl prý v úmyslu prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří se vydávali za zástupce organizace Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). To zřejmě ještě ani Američané nevěděli, jak zajímavá rybka jim uvízla v síti.

Teprve postupně zjišťovali, že Fajád je zřejmě klíčem k mnoha užitečným informacím. Jeho působení se totiž kryje s neuralgickými body, kde se licituje o budoucí podobu světa a kde se proto střetávají americké a ruské zájmy. Fajád byl mimo jiné poradcem pučem svrženého ukrajinského prezidenta Janukoviče a podle mnohých to byl právě on, kdo se podílel na evakuaci prezidenta do bezpečí, když se situace v zemi po Američany zorganizovaném státním převratu již zdála bezvýchodná. A byl to údajně znovu on, kdo sehrál významnou úlohu při organizaci domobrany v Doněcku.

Ale nejen to. Významnou roli podle všeho sehrál také jako dodavatel zbraní a spojka na libanonský Hizballáh, jehož vstupem na syrskou frontu se zásadně změnil poměr sil na blízkovýchodním bojišti. Důležité jsou i jeho kontakty na Írán a samozřejmě na Rusko. Tento arabský James Bond toho ví zřejmě tolik, že jeho "vytěžením" za pomoci amerických "humanitárních" metod, kde "klasické" mučení už dávno nehraje nejdůležitější roli, mohlo připravit zajímavý tah na geopolitické šachovnici.

Trumberové?

To by ovšem do příběhu nesměli zasáhnout naši zpravodajci. "Trumberové", jak je nazval jeden ze zaměstnanců CIA působících v české politické "divizi", bývalý ministr obrany za ODS, Alexandr Vondra. Vše ukazuje na to, že Libanonci začali hned jednat. Pod příslibem exkluzívního výletu, spojeného s dodávkou neméně exkluzivních informací o unesených Češích v Libyi, vylákali pětici českých "trumberů" - mezi nimi i jednoho vojenského zpravodajce - na exotický mejdan. Všechno platíme! Kdo by odolal?

Výlet vyvrcholil pointou, když hostitelé oznámili: Jste sice našimi milými hosty - ovšem jen do té doby, dokud nedostaneme svého člověka domů. A to se také právě podařilo. Naši zpravodajci tedy nakonec pomohli dobré věci. Zachránili životy nejméně dvou mužů, stali se slavní, znemožnili Spojeným státům získat důležité informace - a nám je naopak poskytli v míře dosud neznámé.

Skončí jako Marek Dalík?

Nechme teď stranou hlavní spojky americké ambasády do české policie a justice (Šlachta, Bradáčová), pro něž to musí být šok na úrovni existenčního ohrožení: Pokud se zámořský protektor namíchne, může je kdykoli vyměnit; kolaborantských zájemců o posty, moc a peníze je dost. Vždyť také plukovník Šlachta (ÚOOZ) hned skočil do speciálu, snad v domnění, že se mu ještě na místě nějak podaří výměně zabránit.

Neméně komická je však role našich politických špiček. Ironickou shodou okolností to musel být právě Babišův ministr spravedlnosti Pelikán, kdo musel podepsat propuštění Fajáda, kterého předtím soudy "poslušně" vydaly na smrt Američanům. Jenže ztráta života v tom případě hrozila "českým výletníkům" - a protože se vše mezitím dostalo na veřejnost, tohle by prostě vláda neobhájila.

Co je na tom ironického? Pan Pelikán tvoří totiž hlavní krytí Bradáčové, Šlachty a spol. - kteří zase tvoří hlavní krytí při (ne)vyšetřování hospodářských kauz spojených s Andrejem Babišem (Čapí hnízdo, Agrotec atd.) a Bohuslavem Sobotkou (privatizace OKD za hubičku Zdeňku Bakalovi). Ani premiér, ani ministr financí si to proto nesmějí s Američany rozházet, nechtějí-li skončit minimálně jako Marek Dalík.

Jenže pětice českých výletníků by v případě vydání Fajáda skončila velmi nepěkně - a jejich popravčí by dali (pro výstrahu) velmi hlasitě najevo, proč se tak stalo a kdo je má na svědomí. A to by vláda neustála i kdyby o jejím "spojeneckém velečinu" (obětování vlastních lidí za americké zájmy) vysílala ČT "speciály" dvacet čtyři hodin denně a Václav Moravec by neslezl z obrazovky.

Smějící se bestie, nebo je to jinak?

Takže se teď alespoň snaží vypadat jako hrdinové, kteří se kvůli "svým" vzepřeli Američanům. Chvíli se ještě snažili vyvolat dojem, že propuštění Fajáda a návrat české pětice z výletu spolu nesouvisejí, ale tím jen zvyšovali dojem trapnosti. Mainstream klade "vážné otázky" o "koordinaci a komunikaci" tajných služeb - což je ovšem také plně v rukou premiéra Sobotky a nikoho jiného. Civilní rozvědka (BIS) prý byla proti výletu, zatímco vojenská (VZ) pro. A nějak se přes Sobotku prý nedomluvili.

Směšné - a šéfové BIS i VZ to už také dali skoro explicitně najevo. O to vůbec nešlo. A dokonce ani o "boj a řevnivost" mezi nimi, jak se někteří novináři snaží naznačovat.

Daleko zajímavější je úplně jiná varianta, o níž se kupodivu úzkostlivě mlčí: Vojenská rozvědka - stejně jako BIS - samozřejmě věděla, že jde o "léčku" - a přesto tam svého muže poslala. Proč? Aby tím zabránila Fajádovu vydání do USA. Proč? Důvodů může být tisíc a spekulovat o nich lze velmi dlouho. Pokud by to tak ale bylo, verze o "trumberech" (která se stane hlavním vysvětlením) by ovšem vzala za své. Naopak. Znamenalo by to, že jsme ve velmocenské partii udělali významný tah. Bez vědomí vlády, samozřejmě. Je to takový nesmysl?

Ať tak či tak, ve Washingtonu jsou z toho momentálně na prášky. Připadá jim to celé jako zlý sen. Možná teprve teď doceňují "bonmot" jednoho ze zdejších předchozích protektorů Reinharda Hyeidricha: Češi, to jsou smějící se bestie!

Celý případ budeme pochopitelně dál intenzivně sledovat. Neboť "Sovy nejsou, čím se zdají být", říká kultovní komediální seriál Městečko Twin Peaks. A tohle je komedie podobných rozměrů.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…