Petr Hájek: Řepkový baron-buran kupuje za babku ČR a média mu sekundují jako uhranutá

02.10.2013 9:50

„Vy se tomu Babišovi vyhýbáte programově?“ zeptal se mě jeden známý český novinář. Hrozí se růstu miliardářových volebních preferencí a chtěl tím naznačit, že bychom se proti tomu „démonovi kdo ví odkud“ měli všichni spojit. Větší hloupost si lze představit stěží.

Petr Hájek: Řepkový baron-buran kupuje za babku ČR a média mu sekundují jako uhranutá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek

„Pane kolego, já zaměstnávám v Německu šest tisíc lidí a zaplatil jsem na daních čtyřicet miliónů eur, probuďte se. Na mě, když jsem tam kupoval Ringier, se přišel podívat Gerhard Schröder. A můj kamarád Clemens Tonnies, prezident fotbalového Schalke 04, vzal mobil, vytočil přede mnou číslo Putina a Putin mu to vzal.“

Takto „chlapácky“ a příznačně tupě odpověděl Andrej Babiš na bezvýznamnou politickou otázku redaktora Lidových novin. Chtěl ukázat, jaký je světák a jak je mocný. Nemaje tušení, že právě o sobě říká, že je buran a chrapoun. Protože však je buran a chrapoun nehraný, autentický, naopak správně intuitivně tuší, že právě to je pro mnohé lidi přitažlivé. Nikoli pro ty hlupáky z redakcí, kterými pohrdá, protože si je na kusy a kila právě kupuje spolu s tiskárnami, skvělými nemovitostmi a tituly zavedených novin a internetových serverů. Míří však vědomě na ty, kteří ho brzy budou volit.

Ty kusy a kila mu k tomu mají dopomoci. A pak mu krýt záda v jeho politické kariéře. Pokud ne, budou rozemleti do salámů, nebo rozprodáni z mrazáků k jinému využití. A budou zírat, jak je to jednoduché.

Problémy postarších mládežníků

Počátkem týdne byly noviny Andreje Babiše plné. Postarší mládežníci Z Mladé fronty Dnes a Lidových novin stáli před složitým úkolem: Jak se poprat s propagací svého téměř šéfa, kterého si současně oškliví, současně z něj mají hrůzu a současně při tom nevypadat jako troubové před svými kolegy z jiných stájí? Jak předstírat „objektivitu“, když jim současně míří „majitel pravdy“ kulovnicí na prsa?

Zhostili se toho posvém: Ve svých „opusech“ si primitivního miliardáře ošklivili, měli z něj hrůzu a jako vždycky předstírali objektivitu. Dokonalí troubové. Takto uzavírá svoji reportáž o „dni s Babišem“ jeden z nich:

„Nejčastěji opakované věty, které jsem od Babiše během dne slyšel: Václav Klaus je největší zlo. ODS ovládají zločinci. Rozdíl mezi Haškem a Rathem je v tom, že Ratha chytli. Všichni politici to  tu v posledních letech jen mrvili.“

Dokonalá past na havlistický hlavní proud!

Mantra o Václavu Klausovi jako největším zlu je přece součástí povinné „ideové výbavy“ devíti z deseti novinářů mediálního mainstreamu již po desetiletí. Pověst o tom, že ODS ovládli zločinci, takzvaní kmotři, je více než půl dekády hlavním nástrojem k rozbití této kdysi pravicové strany prostřednictvím nastolení „nových čistých tváří“ typu exprimátora Svobody či exministra Pospíšila. Boj proti místopředsedovi ČSSD Haškovi – zemanovci v jeho vnitrostranickém zápase s křídlem předsedy Sobotky je součástí ofenzívy proti „drzému“ prezidentu Miloši Zemanovi.

Co s tím? Chce autor říci, že se politický buran Babiš plete? Že je to „populista“? Nebo snad že má pravdu? To z textu nevyčtete. Jen tak ustrašeně dává najevo, že je to současně špatně i dobře. Odpudivé i přitažlivé. Jde z toho strach a současně by mu chtěl zatleskat. Ani jedno však nemůže.

Manipuluje Babiš, nebo média?

Andrej Babiš pracuje s nejubožejšími floskulemi, které novináři pevně zahnízdili ve veřejném prostoru. Možná mu to někdo poradil, ale spíše tomu sám věří. Je totiž v jistém smyslu také obětí mainstreamových mystifikací, lží a her, které novináři dosud beztrestně po léta organizovali. Opakuje, co ho naučili – protože se mu to navíc hodí do jeho křupanského krámu. Vždycky to byl křupanský krám – jen jej provozovali jiní. Teď se v něm vidí jako v zrcadle.

Tedy mohli by se vidět, kdyby byli schopni tento okamžik zlomu pochopit. Porozumět tak své vlastní klíčové roli při nadšené svazácké destrukci politického systému, jenž si privatizovali a z velké části ovládli. Nemohou nikdy nahlédnout, že především oni vytvořili ono páchnoucí politické rumiště, na kterém nyní sází své ohavné žluté politické rostlinky baron se slámou v botách.

Nikoli, vážený kolego. MY bojujeme s Babiši neustále. Nejen na Protiproudu a nejen dnes. Již více než dvě desetiletí. Jen se jmenují různě. Zatímco VY je po celou tu dobu vytváříte.

Taková slova musí ovšem mnohé dosavadní žurnalistické hvězdy urážet: Oni tak přece činili ze vznešených důvodů: Manipulovali veřejností pro její DOBRO. Jenže tak to je vždycky. Dokud byli majiteli a nositeli tohoto DOBRA oni, bylo vše v pořádku. Byli naprosto totožnými politickými podnikateli-burany jako je současný Andrej Babiš. S tím rozdílem, že nenesli odpovědnost za majetek-nástroj, kterým to všechno činili. Jenže ďábla nepřechytračíš. Teď se jim prostřednictvím pana Babiše chechtá do očí. Má lepšího kunčofta.

Nebezpečný "řepkový baron"

Andrej Babiš je nepochybně velmi nebezpečná postava. Přichází koupit si jeden stát střední velikosti, a dosti pravděpodobně se mu to podaří. Právě si kupuje významný podíl na moci. Pokud dokoupí a ještě zvýší svůj podíl v médiích, bude to mít v rukou celé. V těchto volbách teprve nastoupí. Zvítězí až v těch dalších.

Nemá skrupule, není to opravdu žádný intelektuál, má však výkonnou jednosměrnou inteligenci – a peníze. Získal je právě tou svou jednosměrnou inteligencí: Je už dnes největším soukromým příjemcem „dotací“ z Bruselu – a nemusí kvůli tomu organizovat složitá výběrová řízení, aby si z nich něco „ulil“. Nemusí se obřadně klanět. Ulívá si rovnou všechno.

Babiš nejde proti systému. On na něm jen parazituje – úplně stejně jako novináři hlavního proudu. Jen na vyšší úrovni a s vyššími zisky.

Náš slovensko-český „řepkový baron“ ovšem ty strašlivé zákony, jež mu umožňují legálně vysávat peníze daňových poplatníků, nevytvořil. Jen pochopil jejich „vyčůranou“ absurditu a chopil se jich – obdobně jako třeba baroni „solární“.  Nyní se dostane k tomu, aby mohl řetězit ve svůj prospěch z našich peněženek zákony další – a především být u jejich „výroby“. Ovlivňovat ji. Sledovat trendy v zákulisí, do něhož jinak konkurenti pronikají skrze složité a drahé struktury lobbistů.

Výměna parazitů

Mnozí z těch, kteří mu pomohli k jeho politické kariéře, se teď zbaběle krčí v redakcích a uvažují, co s nimi bude. Nic zvláštního. Většiny se slaměný baron zbaví brzy po volbách. A nahradí je jinými stejnými. V tomto smyslu se nic nezmění. Babiš nejde proti systému. On na něm jen parazituje – úplně stejně jako novináři hlavního proudu. Jen na vyšší úrovni a s vyššími zisky. Je to jen výměna majitelů.

Naprosté nepochopení této prosté pravdy vyjadřuje otázka citovaná úvodem: „Vy se tomu Babišovi vyhýbáte programově?“

Nikoli, vážený kolego. MY bojujeme s Babiši neustále. Nejen na Protiproudu a nejen dnes. Již více než dvě desetiletí. Jen se jmenují různě. Zatímco VY je po celou tu dobu vytváříte. Akorát, že se vám nyní tento konkrétní Babiš nehodí, protože není vaším produktem. Takový Karel Babiš Schwarzenberg byla v prezidentské kampani jiná káva, ačkoli pro naši zemi by byl Babiš S. ještě daleko nebezpečnější.

Jenže tohle není váš kámoš z havlistické líhně. A vy ani netušíte, kdo je za ním. Přitom je to docela jednoduché – a stále stejné. Připravili jste mu půdu – a on nyní seje. Jediný problém je v tom, že ty hořké plody budeme muset pojídat společně. Ale my, narozdíl od vás, jsme na ně už docela zvyklí. Víme, že bude hůř.

Aby mohlo být lépe. Jak věříme.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: protiproud.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…