Petr Hampl: Která politická strana má nejhloupější voliče?

20.10.2019 13:20

Ta otázka se vznáší ve vzduchu po každých volbách. Typickým voličem jedné strany je městský vysokoškolák, typickým voličem opačné strany je člověk z malého města, který se živí rukama.

Petr Hampl: Která politická strana má nejhloupější voliče?
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hampl

Proč ten rozdíl? Jedni tvrdí, že je to tím, že ideologie neomarxismu zvýhodňuje městské vysokoškoláky, protože jim nabízí místa v byrokratických aparátech, dotace a nejrůznější výhody. Proto tito lidé volí jinak. Druhá možná odpověď říká, že rozdíl ve volebním chování je způsoben rozdílem v analytických schopnostech. Vysokoškoláci údajně volí jinak, protože jsou chytřejší a jsou schopni lépe poznat, který kandidát je ten správný. Tato teorie plní mediální prostor, a často ji slyšíme od nejrůznějších celebrit (je zajímavé, že herečka se základním vzděláním se cítí patřit mezi ty nejvzdělanější).

Který z výkladů je správný? Nemusíme spoléhat na odhady, ale můžeme opřít odpověď o tvrdá data. Nemáme sice výzkum IQ voličů jednotlivých stran, ale je tu výzkum vztahu mezi inteligencí a sympatiemi k politickému feminismu. Z jiných výzkumů zase víme, že je souvislost mezi sympatií k feminismu a sympatiemi k hranicím otevřeným pro migranty, bojem proti údajné globální klimatické změně, Evropské unii apod. Víme také, že sympatie k těmto neomarxistickým směrům rostou podél politického spektra – od SPD na jedné straně k Pirátům na straně druhé. Ten vztah není úplně stoprocentní, nicméně rozdíly mezi skupinami se na jeho základě měřit dají.

Jaký je tedy vztah mezi IQ a feminismem? To zjišťoval výzkum, který proběhl v letech 2014-15 a ve kterém bylo dotázáno 2220 respondentů. Pokud uplatníme zásadu „za jinak stejných podmínek“, potom jednoznačně platí, že čím nižší IQ, tím vyšší sympatie s politickým feminismem. Mezi vysokoškolačkami je víc feministek než mezi dělnicemi, ovšem vysokoškolačky – feministky mají v průměru nižší IQ než vysokoškolačky, odpůrkyně feminismu. Středoškolačky – feministky mají v průměru nižší IQ než středoškolačky – odpůrkyně feminismu.

Je tedy vysoce pravděpodobné, že „za jinak stejných podmínek“ mají nejhloupější voliče Piráti, následují TOP09, STAN, ČSSD, ODS…. až k druhé straně spektra. A je také vysoce pravděpodobné, že voliči Zemana mají vyšší IQ než voliči Drahoše. Při dodržení zásady za jinak stejných podmínek.

Mimochodem, je z toho také závěr, že čím nafoukanější, tím hloupější. To je zcela ve shodě s intuitivním očekáváním. Kvůli tomu se ani nemusel dělat výzkum.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla