Petr Hampl: Proč je právě Národní knihovna tak opomíjená?

15.06.2017 21:06

Glosy z mého facebookového profilu

Petr Hampl: Proč je právě Národní knihovna tak opomíjená?
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hampl

Zatímco jsou ze státních peněz podporovány stovky pseudoumělců a nejrůznější „díla“, z nichž část je mizerná a část dokonce pobuřující, chybí peníze tam, kde se by stát kulturu podporovat měl.

Třeba Národní knihovna. Statisíce knih leží v bednách na chodbách, v kancelářích či únikových prostorách. Prostředky na nákup nových knih jsou udržovány na úrovni roku 1997. O nové budově může leda tak snít, s rekonstrukcí Klementina to dopadá jako s každou jinou stavební zakázkou zadanou státní byrokracií. Digitalizace byla fakticky pozastavena, díla již digitalizovaná nemá kdo umístit na web.

Proč je právě Národní knihovna tak opomíjená? Protože knihovnictví a archivnictví je na rozdíl od různého umělcování solidní řemeslo. Knihovna tak skýtá méně příležitostí živit nejrůznější budižkničemu s politicky korektními názory.

Petr Hampl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla