Petr Hampl: Skutečným bohatstvím národů je jejich plebejství

06.12.2017 14:35

Dvě stě padesát nebezpečných slov o švýcarském zázraku

Petr Hampl: Skutečným bohatstvím národů je jejich plebejství
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hampl

Varování: Následující text obsahuje narativy neslučitelné s vítězstvím pravdy a lásky nad českými buřiči

Minulý týden jsem byl někde v cizině, vracel jsem se s mezipřistáním v Curychu, viditelnost byla dobrá, takže jsem se díval z výšky na Švýcarsko a přemýšlel. Čím je vlastně bohatá nejbohatší země světa? Suroviny? Nemá téměř žádné? Zemědělská půda? Mizerná. Lidé? Když zaváděli současný politický systém založený na referendech, byla většina Švýcarů negramotná. Proti Čechům měli civilizační zpoždění několik set let. Cizí peníze uložené v bankách? To není příčina bohatství, záleží přece na tom, kdo ty peníze umí přitáhnout a využít.

Čím je tedy Švýcarsko tak bohaté? Když postupně vyřazujete všechny možné hypotézy, zůstane jediná. Švýcarsko se od jiných zemí liší vládou lidu. Vypadá to, že přímá demokracie stačí k tomu, aby se země stala silnou, bezpečnou a prosperující. Nic dalšího není zapotřebí. Pochopitelně v rámci západní civilizace, jinde to může být úplně jinak.

Proč tedy nebyl švýcarský politický systém zaveden ve většině evropských zemí? Protože ELITY! Pokus nastolit vládu lidu narazí téměř vždy na odpor nějaké aristokracie, vrstvy vzdělanců, boháčů nebo profesionálních politiků. Švýcaři měli to obrovské štěstí, že byli tak zaostalí, že nevyprodukovali vlastní elitu, která by stála za řeč. A německým vzdělancům nestály hory osídlené primitivními sedláky za námahu.

Vypadá to, že jsme narazili na obecnější princip, platný minimálně v rámci západní civilizace. Čím méně vzdělanců, aristokratů a boháčů, tím více svobody a tím vyšší šance na dobrý život.

Mimochodem, všimněte si, že když se Švýcarsko stalo bohatým státem, zformovaly se tam elity (mohli bychom říct ženevská a curyšská kavárna), takže teď musí i Švýcaři o svou svobodu tvrdě bojovat.

Petr Hampl

zdroj: petrhampl.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …