Petr Hampl: To není vtip. Studenti napadli starého profesora

05.05.2017 19:26

Když na konci ledna studentští radikálové na univerzitě v Berkeley násilím zabránili Milo Yiannopoulovi, aby zde proslovil přednášku, bralo se to většinou jako místní folklor. Berkeley je vyhlášená jako centrum levicového radikalismu a Milo Yiannopoulovis je redaktorem pro-trumpovského serveru Breitbart.com.

Petr Hampl: To není vtip. Studenti napadli starého profesora
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hampl

Jenže nedávno se dostalo téhož Charlesu Murraymu na jinak nenápadné Middlebury College. Profesor Murray je pán důchodového věku, je možná nejlepším žijícím sociologem a zcela jistě patří k nejužší světové špičce. Většinu energie dává práci se statistickými soubory a neangažuje se politicky. Přesto došlo k tomu, že studenti zaútočili na přednášejícího takovým způsobem, že jej ochranka jen s problémy dostala do auta. Studenti pak do auta kopali, šplhali po něm, pokoušeli se ho rozhoupat… až se nakonec podařilo opustit areál univerzity. Víc o tom můžete přečíst zde.

Berkeley, Berlín, Praha

Čtenář může mít pocit, že jde o čistě americkou záležitost, ale není tomu tak. Není tomu dlouho, co došlo k podobnému útoku na přednášející z AfD v Berlíně. V České republice působí skupiny financované a řízené stejným Georgem Sorosem. Skupiny na sociálních sítích propojují americké, české i německé neomarxistické radikály. Násilné protesty zatím nezažíváme, ale hlavně proto, že vedení univerzit přednášky, které by mohly vyvolat hněv neomarxistických aktivistů, zakazují preventivně. Formují se i školy, kde má politická korektnost prioritu před svobodou projevu i vědeckým bádáním. Ukázkovým příkladem je pražská Fakulta humanitních studií, ale rychle se posouvají i další. Ostatně, nedávno diskutovaný příklad, kdy na pražské filosofické fakultě byla do akademického senátu zvolena dívka, která sice nemá názor na studijní záležitosti, ale prosazuje trans gender záchodky, dostatečně vypovídá o poměrech.

Agresivní politická korektnost likviduje akademickou úroveň. Důsledkem pak je, že studenti humanitních oborů se neučí o metodice, logice, datových modelech, porovnávání hypotéz apod. Místo toho se učí „projevit názor“, což znamená zopakovat, co chce okolí slyšet. To souvisí i s poklesem úrovně studentů. Před 20 let byli studenti sociologie vybíráni z desetinásobku uchazečů, dnes na mnoha fakultách berou každého bez přijímacích zkoušek. Pochopitelně, že s takovými studenty nemůžete probírat srovnatelnou látku.

Přitom je řada témat, kde by humanitní disciplíny byly užitečné. Potřebujeme třeba lépe porozumět současnému rozdělení společnosti. Často se mluví o negativní roli elit, ale chybí solidní diskuze, jak tyto elity vůbec definovat a jakými mechanismy se reprodukují. Chybí schopnost orientovat se v dění na rozhraní civilizací. Nemáme dostatečné znalosti o mechanismech fundamentalizace islámských komunit a o možnostech, jak jim čelit. Solidní sociální vědy chybí a ideologické fakulty nemohou mezeru zaplnit. I samotný vznik těch fakult potřebuje lepší vysvětlení – Gramsciho výzva k pochodu institucemi není dostatečnou explanací dlouhodobých systémových změn.

Dříve či později dojde na každého

Poslední vývoj ukazuje, že před politickou korektností není možné utéct. To je dobré zdůraznit i proto, že řada českých solidních vědců z různých oborů raději klopí oči, předstírá, že nic nevidí, a doufá, že jich se útoky politicky korektních fanatiků nedotknou. Ale mýlí se. Jakobíni potřebují vykazovat další a další případy. Je jen otázkou času, kdy přijdou na řadu disciplíny jako právo nebo ekonomie, a dříve či později i přírodní vědy. Ostatně, v českém prostředí byl nedávno vydán první sborník Gender a energetika. To není vtip, jak je vidět zde.

Za tímto zhroucením vědy a univerzity je - mimo jiné – porušení základního principu, který fungoval po staletí. Kdo platí, ten má také rozhodovat. Když panovník financoval univerzitu, tak věděl, co od ní chce, a přesně to dostal. Když daňoví poplatníci financují vysokoškolské vzdělání, chtějí mít dobré lékaře a inženýry, protože mají pocit, že se jim tak bude lépe žít (neřeším, zda to je ekonomicky optimální řešení, ale ten pocit existuje). Rozhodně nemají v úmyslu financovat centra politické korektnosti. Princip „univerzitní svobody“ za cizí peníze je vadný.

Když se podíváte na webovou stránku, jak Middlebury College vidí sama sebe, nenajdete tam nic o vědeckém výzkumu ani úrovni výuky. Místo toho nabízí „vášeň pro ekologické myšlení a udržitelný životní styl.“ Nepatří náhodou vášeň spíš do ložnice než na univerzitu?

Dodatek: Vedení univerzity včera vydalo stanovisko k incidentu. Pokud ale čekáte potrestání výtržníků, budete zklamáni. Napříště bude zaveden složitý systém prověřování, zda pozvaní řečníci nejsou „kontroverzní.“ Podle krátkého oznámení to vypadá, že každá katedra bude mít veto na každého přednášejícího z libovolného oboru.

Vyšlo na euportál.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…