Petr Hartman: Další kandidáti na soudce Ústavního soudu

15.05.2013 20:03

Ústavní soud je kompletní a může standardně fungovat. Stejná slova bude možno použít i na začátku června. To sice vyprší mandát Miloslavu Výbornému, ale na jeho místo už je připraven Vladimír Sládeček. Dojde tak k plynulé obměně.

Petr Hartman: Další kandidáti na soudce Ústavního soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Přesně takovýmto způsobem by mělo ke střídání docházet. Za standardní postup by naopak neměl být považován stav, kdy prezident republiky nenacházel shodu se Senátem a uvolněná křesla ústavních soudců zůstala několik měsíců neobsazena. Zároveň se jejich počet zvětšoval, takže hrozilo, že tato důležitá instituce může být paralyzována.

Jmenování nových ústavních soudců není formalitou. Tento proces musí provázet veřejná diskuse a velmi aktivně by do ní měli vstupovat senátoři. Polemika by se však neměla vyhrotit do takové podoby, aby jmenování ústavních soudců úplně zablokovala. Což se na konci prezidentova funkčního období mezi Václavem Klausem a Senátem stávalo.

Miloš Zeman zatím dokázal využít toho, že mu je horní parlamentní komora příznivě nakloněna. K hladké obměně Ústavního soudu zároveň přispívá tím, že do Senátu posílá pro širokou odbornou veřejnost přijatelné návrhy. Mělo by to platit i u trojice nových adeptů, se kterými se setkal na Hradě. Tím de facto oficiálně potvrdil, že právě s Kateřinou Šimáčkovou, Ludvíkem Davidem a Miloslavem Výborným počítá pro obsazení dalších uvolněných křesel. K tomu by mělo dojít v průběhu měsíce srpna.

Znamená to, že by nic nemělo bránit v tom, aby o prázdninách byla tato trojice jmenována. U Miloslava Výborného půjde o pokračování dosavadní mise u Ústavního soudu. Zbylá dvojice bude představovat nováčky. I když svým způsobem v uvozovkách, jde totiž o renomované soudce z Nejvyššího soudu nebo Nejvyššího správního soudu. Mimo jiné by jim nemělo činit potíže se na novou práci rychle adaptovat.

Podobně na tom jsou i současní nováčkové Milada Tomková, Jaroslav Fenyk a Jan Filip, kteří se budou moci aktivně zapojit do řešení důležité stížnosti týkající se církevních restitucí. Byť je kauza silně zpolitizovaná, jsou to natolik výrazné osobnosti, které by se nejrůznějšími zákulisními tlaky neměli nechat ovlivnit. Což názorně dokázali v minulosti i jejich kolegové, když řešili například problémy kolem ratifikace Lisabonské smlouvy, zneužívání stavu legislativní nouze, poplatků ve zdravotnictví, nebo povinné veřejné služby týkající se nezaměstnaných. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Lanz: Rozvrat školství jako důsledek všeobecného úpadku společnosti

15:22 Zdeněk Lanz: Rozvrat školství jako důsledek všeobecného úpadku společnosti

Název článku Spolupráce se školami je zásadní, ne vždy ale funguje, který vyšel 2. května 2024 na se…