Petr Hartman: Hledání pravdy o monitorovacím systému

01.05.2015 17:28

Bez fungujícího monitorovacího systému evropských fondů nemůže Česká republika čerpat peníze z Bruselu. Systém je připraven ke spuštění a nic by proto nemělo ohrozit příliv evropských financí do země.

Petr Hartman: Hledání pravdy o monitorovacím systému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Jeho vznik však doprovází podezření z podvodu, kartelové dohody a nedodržování zákona o veřejných zakázkách. Alespoň to ve sněmovně prohlásil ministr financí Andrej Babiš.

Poslancům vysvětloval nesrovnalosti, které odhalil audit provedený jeho podřízenými. Jejich práci obhajoval mimo jiné tvrzením, že si kontrolu zadala Evropská komise. 

Auditoři by proto měli postupovat standardně. Přesto ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová tvrdí, že kontrola byla provedena neprofesionálně a zmiňovaná podezření neodrážejí realitu.

Byla-li by pravda ne její straně, potom by měl ministr financí své podřízené propustit. Platila-li by zjištění auditorů, potom by byl systém, který má zaručit správné nakládání s evropskými penězi, sám založen na nekalostech.

Pro Evropskou komisi by to byl další negativní střípek do mozaiky, která vytváří České republice pověst země přihlížející tomu, jak jsou evropské fondy rozkrádány.

Je proto zvláštní, že vláda zatím nevyvinula nějaké mimořádné úsilí, aby zjistila, kde je pravda. Děním kolem problematického auditu se sice zabývala, ale zatím rozhodla pouze o tom, že peníze na fungování systému zaplatí ze státního rozpočtu. 

V souvislosti se zmiňovaným auditem je v tuto chvíli nepravděpodobné, že by na něj Evropská unie finančně přispěla. Nelze rovněž očekávat, že by se spornými závěry kontroly úředníci v Bruselu nezabývali. 

Svědčí o tom výrok eurokomisařky Věry Jourové, že je v zájmu České republiky i Evropské komise zjistit pravdu. Kuriózní na jejím vyjádření je, že jako bývalá ministryně pro místní rozvoj měla se vznikem monitorovacího systému rovněž něco společného. 

Závislost tuzemských projektů na evropských financích, spoluzodpovědnost řady politiků za jejich špatné čerpání a snaha na kritice takovýchto problémů získat přízeň voličů, to vše komplikuje hledání pravdy nejenom o vzniku monitorovacího systému, ale také o zacházení s evropskými penězi

Snad ji pomůže odhalit Nejvyšší kontrolní úřad, který se má na podnět sněmovny okolnostmi vzniku monitorovacího systému zabývat. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…