Petr Hartman: Krnáčová zůstává primátorkou

15.04.2015 13:15

TOP 09 a ODS se pokusily odvolat pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou. Jejich snaha nakonec stačila pouze na svolání mimořádného zasedání zastupitelstva hlavního města.

Petr Hartman: Krnáčová zůstává primátorkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Prahy Adriana Krnáčová

To však bylo ukončeno v momentu, kdy se opozičním zastupitelům nepodařilo prosadit program schůze. K hlasování o odvolání primátorky proto vůbec nedošlo.

Přičiněním pražské koalice se tak Adriana Krnáčová udržela v primátorském křesle. Způsob, jakým toho dosáhla, nelze jednoznačně vnímat jako její podporu. Ta by se názorně projevila až při hlasování o odvolání Krnáčové.

K tomu nedostali koaliční zastupitelé příležitost. Ani ne z obavy, že by mohli přispět k jejímu konci. Nepříjemná by mohla být rozprava, která by se otevřela a ve které by mohli kriticky vystoupit i někteří koaliční zastupitelé.

Způsob, jakým primátorka vstoupila do jednání o nájemném za Škodův palác, by měl vadit nejenom opozici.

Snažit se dosáhnout smíru tím, že si hlavní město zvolí za právního zástupce kancelář, kterou doporučuje druhá strana sporu, je neobvyklý.

K případné mimosoudní dohodě jsou sice potřeba vstřícné kroky obou účastníků. Ty by se však neměly týkat toho, kdo jednu ze stran bude zastupovat.

Hájí-li hlavní město externí advokátní firma, měla by postupovat podle pokynů svého klienta. Chce-li dostáhnout smíru, měla by k němu podle jasně daného zadání směřovat.

Proto by jméno advokáta nemělo při dojednávání smíru hrát důležitou roli. Není-li hlavní město s jeho prací spokojeno, potom ho mělo nahradit standardním způsobem, tedy bez konzultace s druhou stranou sporu.

Rozruch kolem Adriany Krnáčové a nájemného za Škodův palác by nenastal, kdyby na magistrátu kvalitně fungoval právní odbor, který by podobné případy řešil.

Hnutí ANO v předvolební kampani kritizovalo, že hlavní město příliš využívá služeb externě najímaných právních kanceláří. Po nástupu do vedení Prahy na této zavedené praxi zatím nic zásadního nezměnilo.

Nebýt toho, že primátorka omylem poslala e-mail na jinou adresu, radní ani zastupitelé by netušili, že na první pohled regulérní výběrové řízení na právního zástupce ve sporu o nájemné za Škodův palác provázela nestandardní komunikace primátorky s protistranou, čímž mohlo být ovlivněno. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: FARA?! Už i u nás?!

8:22 Pavel Foltán: FARA?! Už i u nás?!

Leckdo leckde by si možná chtěl zaparafrázovat s okřídlenou hláškou z filmu: „Tak co zas máte Kelišo…