Petr Hartman: Poslanci a senátoři bez doživotní imunity

20.03.2013 22:10

„Poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Odepře-li komora souhlas, je trestní stíhání navždy vyloučeno.“ Konec citátu dosud platného znění příslušné pasáže ústavy.

Petr Hartman: Poslanci a senátoři bez doživotní imunity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rčením pátek je malá sobota se řídí zřejmě i poslanci. Konec zasedání sněmovny je před druhou hodinou odpolední

Po dnešním hlasování v Senátu je rozhodnuto o tom, že zmiňovaná část bude upravena. Slova „navždy vyloučeno“ zmizí a nahradí je výrok „po dobu trvání mandátu vyloučeno“. Převedeno do normální řeči. Zákonodárci ztratí tzv. doživotní imunitu. Pokud by je jejich kolegové odmítli z nějakého důvodu vydat k trestnímu stíhání, nově bude platit, že v momentu, kdy jim zanikne mandát poslance či senátora, bude moci být proti nim zahájeno. Dosud platilo, že v případě zamítavého stanoviska příslušné parlamentní komory to už nikdy možné nebylo.

Svým způsobem výsadní postavení zákonodárců bude alespoň částečně omezeno. Imunita zákonodárců nebyla vytvořena kvůli tomu, aby je chránila před případným trestním stíháním. Poslancům a senátorům má jednak umožnit, aby nebyli postiženi za své hlasování a projevy v parlamentu. Říká se tomu indemnita. Dále nabízí zákonodárcům možnost vyhnout se přestupkovému řízení. To v momentu, kdy mají pocit, že jsou kvůli svému politickému angažmá bezdůvodně šikanováni. Potom se jejich přestupkem zabývá mandátový a imunitní výbor. 

V poslední řadě má imunita zajistit zvláštní režim ochrany před trestním stíháním. Ne však v tom slova smyslu, aby byli poslanci a senátoři nedotknutelní a mohli si dělat, co chtějí. Obě parlamentní komory mají pouze možnost posoudit, proč k trestnímu stíhání dochází. Zda není zneužito například k tomu, aby se nepohodlní zákonodárci ocitli na nějakou dobu za mřížemi. Třeba v momentu, kdy je potřeba prosadit nějaký zákon a kdy nepřítomnost zmiňovaných poslanců by mohla pomoci snížit počet hlasů potřebných k jeho schválení. Rovněž má imunita sloužit k tomu, aby nebyla účelově kriminalizovaná opozice a podobně.

Proto v ústavě existuje určitý ochranný mechanismus, který nejrůznějším excesům brání. Po pádu komunistického režimu a po neblahých zkušenostech s jeho praktikami, byla původně imunita zákonodárců pojata velmi široce. I když navázala na prvorepublikové tradice, byla podle názoru některých odborníků příliš rozsáhlá a neodpovídala pojetí běžnému v zavedených demokraciích. Od poloviny devadesátých let se to někteří politici snažili změnit.

Za téměř dvacet let se jim nakonec podařilo pouze upravit přestupkovou imunitu a zrušit imunitu doživotní. Třeba se postupně dopracují k tomu, že si ponechají pouze indemnitu. Tedy ochranu před postihem za hlasování a projevy v parlamentu.

Komentář zazněl v pořadu Názory a argumenty na Českém rozhlase Plus. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla