Petr Hartman: Škromach se nedostal do předsednictva ČSSD

13.04.2015 22:41

Zdeněk Škromach by chtěl být prezidentem. Nebude-li Miloš Zeman ochoten obhajovat svůj mandát, je připraven vyrazit do boje o Hrad.

Petr Hartman: Škromach se nedostal do předsednictva ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Byť do roku 2018, kdy Zemanovi vyprší funkční období, je ještě poměrně daleko, mohl by se Škromach začít zajímat o to, jakým způsobem se organizuje sběr podpisů na podporu prezidentské volby.

V tuto chvíli je totiž málo pravděpodobné, že by je shromažďovat nemusel a mohl se spolehnout na potvrzení kandidatury dostatečným počtem poslanců a senátorů ze sociální demokracie.

Po účasti na lánské schůzce s Milošem Zemanem, která je vnímána jako pokus o odstřelení Bohuslava Sobotky z vedení ČSSD, se netěší u svých stranických kolegů velké podpoře.

Názorně se to projevilo i v momentu, kdy se obsazovala volná místa v předsednictvu strany. Škromach v této volbě neuspěl.

Nezdá se, že by za to mohlo pouze stigma účastníka „lánského puče“. S ním se musí vypořádat například i další aktér tohoto setkání jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Ten se přitom do širšího stranického vedení probojoval.

Jeho úspěch by zatím neměl znamenat oslabení pozic Bohuslava Sobotky. Byť hnutí ANO dál dominuje žebříčkům volebních preferencí, daří se Sobotkovi vést vládu takovým způsobem, že působí na veřejnost soudržně a vyhýbá se skandálům.

V tuto chvíli není příliš vhodná doba k tomu, aby Sobotkovi oponenti uvnitř ČSSD na něj vyvíjeli tlak. Také to mohlo přispět k tomu, že v předsednictvu bude zasedat Alena Gajdůšková, nebo Milan Štěch.

Dovolení většiny příznivců současného premiéra do vedení sociální demokracie zároveň neznamená, že se Sobotkova pozice nemůže rychle změnit.

Stačí, aby koaliční vláda procházela hlubší krizí. Příležitostí k ní bude dostatek. Ať už kvůli určitému napětí mezi premiérem a ministrem financí, nebo komplikovanému vztahu vlády k Hradu, dění v Rusku, nebo ke změnám v daních.

Rizikovým obdobím budou rovněž krajské volby. V nich bude sociální demokracie obhajovat jedenáct hejtmanů. Je prakticky vyloučeno, aby je všechny znovu získala.

Bude-li propad výrazný, začne se Sobotkovo předsednictví zpochybňovat. Aktivní by v tom mohli být někteří hejtmani, kteří by ve volbách dokázali uspět.

Proto bude velmi zajímavé, zda svůj mandát bude obhajovat Michal Hašek. Je to v tuto chvíli pravděpodobnější než Škromachova kandidatura na prezidenta republiky podporovaná sociálními demokraty. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …