Petr Hartman: Sněmovna se rozpustí 28. srpna

23.08.2013 20:50

Volby do Poslanecké sněmovny mohou být vyhlášeny až v momentu, kdy se skutečně rozpustí. Úterní hlasování poslanců bylo sice nezbytným nikoli však definitivním krokem na cestě k tomuto cíli.

Petr Hartman: Sněmovna se rozpustí 28. srpna
Foto: Hans Štembera
Popisek: A je hotovo. Sněmovna rozpuštěna

Mluví-li prezident republiky o 25. a 26. říjnu jako o volebním termínu, musí k ukončení funkčního období dolní parlamentní komory dojít do pátého září. Konkrétně to znamená, že ji prezident republiky musí rozpustit a jeho rozhodnutí musí být vyhlášeno ve Sbírce zákonů. Zatím k tomu nedošlo, proto poslanci ještě nepřišli o mandát, plat ani imunitu.

Teoreticky by dokonce mohli reagovat na případné veto Senátu k zákonům, které mu ještě sněmovna stihla poslat. Prakticky to není příliš reálné. Lidé z okolí Miloše Zemana totiž vypustili do médií zprávu, že prezident sněmovnu rozpustí ve středu 28. srpna. Hlava státu tím názorně dokáže, že nehodlá předčasné volby zbytečně oddalovat a nechce v tomto bodu ohýbat ústavu. V ní sice neexistují žádné konkrétní termíny, předpokládá se však, že prezident vyhoví poslancům bez zbytečných průtahů.

K umělému prodlužování života sněmovny neexistuje pádný důvod. Nejsou jím ani obavy, že v případě senátního veta spadnou některé důležité zákony do koše. Kdyby kvůli tomu Miloš Zeman s rozpuštěním otálel, jednal by proti logice platné ústavy, což je mu například v souvislosti se jmenováním Rusnokovy vlády vyčítáno. Poslancům přitom nic nebránilo v tom, aby počkali, jak důležité zákony dopadnou v horní parlamentní komoře. Až po završení legislativního procesu mohli hlasovat o rozpuštění sněmovny. Demokracie v této zemi by se kvůli dvou či třítýdennímu odkladu předčasných voleb nezhroutila.

Většina v dolní parlamentní komoře si to vyhodnotila jinak. Proto nyní reálně hrozí, že by některý z doprovodných zákonů k novému občanskému zákoníku mohl skončit v koši a fungování zákoníku by se mohlo zkomplikovat. Úvahy o tom, že by to šlo napravit zákonným opatřením, které by navrhla vláda, a schválil Senát, názorně dokazují, že tuzemští politici přistupují k ústavě velmi svérázným způsobem.

Zákonná opatření byla do ní zahrnuta kvůli mimořádným událostem. Neměla by nahrazovat standardní legislativní proces. Zvlášť v případech, které vyvolali politici s vidinou konání předčasných voleb a s vědomím možných rizik.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.