Petr Hartman: Válková versus Marvanová

31.05.2014 14:39

Věcný spor vedený v osobní rovině. Takovým způsobem by se dal charakterizovat rozruch týkající se ministerstva spravedlnosti. V médiích je prezentován jako duel Helena Válková versus Hana Marvanová.

Petr Hartman: Válková versus Marvanová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Pikantní na něm je skutečnost, že obě dvě dámy byly do svých funkcí nominovány hnutím ANO. To se mimo jiné prezentuje jako nová politická síla, která hodlá dát věci do pořádku. Hlásí se k boji proti korupci, k nastavení průhledných pravidel a k obsazování jednotlivých postů skutečnými odborníky.

O tom, že takováto hesla se nedají lehce prosadit v praxi, se mohou představitelé hnutí ANO postupně přesvědčovat na vlastní oči. Buďto musí přehodnotit svoje plány, nebo tvrdě bojovat proti zaběhnutému klientelistickému systému, jehož aktéři nemají zájem na tom, aby se zásadně změnil. Maximálně hodlají připustit kosmetické změny, které mohou dobře působit na veřejnosti.

Právě do těchto souvislostí je potřeba zasadit zmiňovaný spor mezi Helenou Válkovou a Hanou Marvanovou. Druhá jmenovaná dává v médiích najevo, že některé změny týkající se například postavení advokátů, způsobu jmenování soudních funkcionářů, případně fungování exekutorů patří spíše do oblasti už zmiňovaných kosmetických změn, které klientelistický systém v tomto prostředí narušit nemohou. Ministryně spravedlnosti si myslí, že tomu tak není a návrhy podporuje.

Vzhledem k tomu, že právě ona za chod resortu odpovídá, měla by mít v těchto věcech konečné slovo. Což automaticky neznamená, že by její rozhodnutí muselo být správné. To si však musí vyhodnotit premiér Bohuslav Sobotka spolu s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.

Případné odvolání Válkové by mohlo destabilizovat kabinet. Proto spor mezi ministryní a náměstkyní s velkou pravděpodobností skončí odchodem Hany Marvanové. Otevřená je v tuto chvíli forma, jakou k tomu dojde. Zda bude odvolána, nebo zda sama odejde z ministerstva spravedlnosti. Jen obtížně si lze představit, že by přešla na nějakou jinou pozici v rámci resortu.

Odchod Marvanové by zároveň nevyloučil její návrat. Helena Válková je totiž kritizována za časté personální změny. U veřejnosti si pošramotila svoji pověst výroky o životě v Protektorátu. Patří tudíž mezi ministry, o kterých se spekuluje v souvislosti s jejich předčasným koncem. Potom by ji mohla nahradit právě její současná náměstkyně. Byť se v této souvislosti spíše uvažuje o tom, že by hnutí ANO nabídlo toto ministerské křeslo sociální demokracii výměnou za školství.

Po schůzkách obou dam s Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou by měly spekulace skončit a mělo by být jasno o tom, kdo na ministerstvu bude dále pokračovat. Pro Andreje Babiše to může být první vážná konfrontace slibů o vládě odborníků a boji proti klientelismu s jeho konkrétními činy.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.