Petr Holub: Jak je důležité míti Hovorku

29.09.2014 22:00

Lidovec Ludvík Hovorka se v letech 2008 až 2010 proslavil nesmiřitelným bojem proti zdravotnické reformě Tomáše Julínka. Za to, jak byl neloajální k vládní koalici s ODS a Zelenými mu spílali desítky kolegů i komentátorů, přesto se mu podařilo díky váze jednoho hlasu v tehdejší sněmovně většině reformních kroků zabránit.

Petr Holub: Jak je důležité míti Hovorku
Foto: Archiv LH
Popisek: Ludvík Hovorka

Zdravotnictví se tak nepustilo do ambiciózní, ovšem příliš dobrodružné reformy, která například předpokládala privatizaci pojišťoven a řízenou péči.

Hovorkovi za to nikdo nepoděkoval, ani vlastní strana, která ho v příštích volbách postavila ve Zlínském kraji na čtvrté, nevolitelné místo. Nepohodlnému poslanci tehdy nepomohly ani přednostní hlasy, protože lidovci do sněmovny nepostoupili.

V loňských volbách byl opět na nevolitelném třetím místě, s pomocí kroužků se však do sněmovny vrátil a teď už znovu dělá potíže. Bylo to opět u zákona, který má blízko ke zdravotnictví, konkrétně u novely o sociálních službách.

Sociálními službami se myslí především pečovatelské domy pro zdravotně postižené a pro penzisty. Sociálnědemokratičtí hejtmani v novele prosadili pravidlo, podle kterého nebude peníze pro sociální služby rozdělovat stát, ale samotné kraje.

Každý kraj dostane určité procento z celkové částky, která se teď pohybuje okolo sedmi miliard korun ročně. Procento je navždy určeno tabulkou, která je přílohou zákona. Neexistují žádná objektivní kritéria, jak se podíly pro jednotlivé kraje stanovily, prostě se o nich dohodli hejtmani.

Už samotné rozhodnutí o nárocích jednotlivých krajů na státní dotace obsahuje silnou svévoli, umožňuje však svévoli ještě větší. Kraje budou nejen rozdělovat podle svého uvážení dotaci na sociální služby, zároveň jsou největšími provozovateli sociálních ústavů.

Při rozdělování peněz na krajích tedy mohou přijít zkrátka neziskové organizace, které sociální služby také nabízejí. Vznikne monopol, na který budou odkázáni všichni potřební.

Novelu zákona prosazovali pochopitelně sociální demokraté, kteří drží jedenáct z třinácti hejtmanských míst. Přesto s nimi ve sněmovně hlasovala celá superkoalice, která se začíná při některých hlasováních profilovat.

Vedle ČSSD tam patří vládní hnutí ANO i lidovci, vedle nich ještě levá část opozice, tedy komunisté a hnutí Úsvit. Z poslaneckých klubů těchto pěti stran hlasoval proti jediný člověk, Ludvík Hovorka. Tentokrát svým hlasem nic nezměnil, přesto upozornil, že se děje něco nekalého.

Z pohledu poslanců superkoalice i samotných lidovců to vypadá jako neloajální chování tradičního kverulanta, ve skutečnosti Hovorka reprezentuje ve sněmovně neideologický hlas zdravého rozumu.

Spolu s kolegou Vítem Kaňkovským například prosazovali změny zákona o sociálních službách, a dokonce sociální demokraté na některé připomínky přistoupili. Odmítli však zrušit pravomoc hejtmanů či krajských rad, že budou o rozdělení sedmi miliard rozhodovat sami, bez dohledu shora.

Většina lidovců se s kompromisem spokojila a zákon podpořila, poslanec Hovorka však hlasoval proti. Tím navíc připomněl, že v politice se nepoužívají jen slova, ale občas také činy. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…