Petr Holub: Jak středočeský hejtman ohrozil evropské dotace

19.05.2012 7:31

Úplatková aféra bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha ohrožuje čerpání evropských dotací v celé České republice. Před tímto rizikem varoval ministr financí Miroslav Kalousek. Otázka zní, jestli je Rathův případ z pohledu Evropské komise něčím tak skutečně novým, aby změnila svůj pohled.

Petr Holub: Jak středočeský hejtman ohrozil evropské dotace
Foto: hns
Popisek: David Rath přebírá krabici s penězi, koláž

Dramatický příběh o zatčení vlivného politika těsně poté, co převzal úplatek, poutá pochopitelně pozornost médií. Protože v korupčním případu šlo o evropské peníze, tak se zájem veřejnosti pochopitelně zaměřil na to, jak aféra ovlivní jejich čerpání. Každý nakonec ví, že s tím jsou nějaké potíže.  

Nutno říci, že zatím se v praxi čerpání evropských peněz změnilo velice málo. Ministr financí zastavil proplácení dotací, které Středočeský kraj utratil. Ovšem Evropská komise už v březnu zastavila proplácení pro celou Českou republiku. Druhý zákaz tedy na věci nic nemění.  

Reálně tedy mohou středočeští příjemci evropských dotací utrácet dál, český stát jim bude dávat peníze, nebude jen žádat o proplacení v Bruselu.  

Český stát zastavil dotace pouze pro tři projekty, které jsou příčinou korupční kauzy, konkrétně rekonstrukci buštěhradského zámku a dodávky přístrojů či stavebních prací do kladenské a příbramské nemocnice. Na zámek v Buštěhradu přitom ještě nikdo peníze ani nežádal. Příliš se tedy nezměnilo.  

Rathova aféra ovšem může být argumentem ve vážné debatě o tom, kdy Evropská komise opět začne Čechům proplácet jejich projekty. Každý měsíc zdržení rozšiřuje riziko, kolik desítek či stovek miliard korun se v rozpočtovém období 2007 až 2013 nepodaří vyčerpat.  

V této chvíli ministr Kalousek, který má hlavní odpovědnost, ještě říká, že se příliv bruselských peněz obnoví v červenci, tedy po půl roce od jeho zastavení.  

Ministr čerpá naději ze svého plánu, který má v zásadě okamžitě zlepšit kontrolu nad dotacemi. Dohled bude centralizován právě na jeho ministerstvu, a tím se zajistí, že kontroloři budou napříště naprosto nezávisle prověřovat všechny podezřelé projekty.  

Právě špatná kontrola způsobila, že Češi žádali v Bruselu proplacení předražených a zmanipulovaných projektů a že Evropská komise prostě přestala platit.  

Z Kalouskových výroků mimo jiné vyplývá, že se ministr obává, jaký dopad bude mít středočeský skandál na rozhodování komise. Kdyby bruselští úředníci pod vlivem zpráv o zatčeném hejtmanovi rozhodli, že Kalouskův plán nepřijmou, nemůže Česko s evropskými dotacemi počítat ani ve druhém pololetí.  

Pokud ovšem člověk posuzuje zmíněné souvislosti mezi Rathovou aférou a čerpáním evropských dotací chladně a logicky, pak dojde k závěru, že pro další dosud evropských dotací v Česku není případ příliš důležitý.  

Ve Středočeském kraji se evropské dotace opravdu zneužívaly, úřady však zasáhly dostatečně tvrdě, aby viníky dopadly a potrestaly.  

Z pohledu Evropské komise se tedy snažíme.  

Odklad přísunu evropských peněz mohou, opět logicky vzato, způsobit spíše dvě jiné historie, které se chýlí ke svému konci. Auditorská firma Deloitte dokončuje kontrolu severozápadního regionu, tedy Ústeckého a Karlovarského kraje. Kontrolovala pětatřicet projektů v hodnotě šest miliard a zjistila vážné chyby při jejich schvalování. Proto doporučila některým projektům škrtnout dotace a jiné neproplácet vůbec. Navíc pětatřicet vážných chyb v pětatřiceti projektech upozorňuje, že došlo k takzvanému systémovému selhání. Je tedy možné, že takzvaná regionální rada operačního programu Severozápad rozdělovala peníze špatně od začátku do konce. Pak je možné škrtnout přísun peněz pro celý region, tedy nějakých 20 miliard.  

Nelze vyloučit, že něco podobného zjistí očekávaný audit také u regionální rady operačního programu Střední Čechy, jenže to vůbec není jisté. Minimálně z toho důvodu, že na severozápadě policie zatkla nejvyššího odpovědného úředníka regionální rady, ředitel regionální rady Středních Čech však obviněn nebyl. Pro dotační systém je přitom ředitel důležitější než hejtman.  

Ještě větší problém se ale skrývá na samotném ministerstvu financí. Evropský účetní dvůr zajímá, proč si Kalouskovi úředníci nevšimli nepořádku v projektech Ústeckého kraje nebo třeba při dopravních projektech a proč je posílali bez poznámek do Bruselu k proplacení.  

Také evropští auditoři už svou práci dokončili a její výsledek poslali na ministerstvo financí. Evropské ani české úřady zatím výsledek kontroly nezveřejnily, a tak není jisté, jak dopadla. Pokud auditoři našli vážné chyby, tak hrozí, že plán na centralizaci kontroly pod ministerstvem financí odmítnou. Proč dávat větší pravomoc někomu, kdo už jednou selhal. Pak se bude čekat třeba dalšího půl roku na jiný návrh.  

Případ Davida Ratha je tedy sám o sobě vážný, pokud se ale týče evropských dotací, tak ukazuje na daleko vážnější problémy. Odklad proplácení faktur není tak dramatickou událostí, jako zásah policejní jednotky a nevzbudí zřejmě velkou pozornost médií, i když půjde o desítky miliard. Důsledky takové události ale budou mnohem vážnější.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…