Petr Holub: Kdy začneme věřit v lepší budoucnost

07.03.2014 18:58

Neuvěřitelně pozitivní údaje o hospodářském růstu šokují ekonomickou veřejnost a možná i řadu obyčejných lidí. Vždyť ekonomický růst byl podle nich ve čtvrtém čtvrtletí nejvyšší v celé Evropě. Jak to je možné, ptají se lidé, kteří přirozeně namítají: co to je za ekonomický růst, když není nikde vidět.

Petr Holub: Kdy začneme věřit v lepší budoucnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Opravdu není vidět a je to z jednoho prostého důvodu. Ekonomický růst zajistil kromě sezónních výkyvů jenom export. Naopak se ukázalo, že spotřeba domácností loni poklesla a že lepší nebylo ani čtvrté čtvrtletí.  

Jde o druhý pokles v období od počátku ekonomické krize v roce 2008, k tomu prvnímu došlo v roce 2011. Loni tedy platilo, běžná rodina měla na jednoho člena své domácnosti na měsíc o stokorunu méně než rok předtím. Není to rozhodující částka, je to ale jasný doklad, že lidé neměli nic navíc, z čeho by mohli utrácet. Proto tedy neutráceli, proto se ekonomika počátkem roku hluboko propadala a proto její oživení koncem roku není úplně důvěryhodné.  

Na chování Čechů je dobře vidět, jak hluboko se jich dotkla krize. Příjmy za posledních pět let rostly maximálně s inflací, a proto dnes utrácejí o něco méně než v roce 2008. Naopak více ukládají v bankách, a pokud mají nějaké volné peníze, nejčastěji s nimi splácejí dosavadní dluhy.  

Za pozornost stojí i to, že stále menší částky lidé vydělávají vlastním podnikáním, naopak stále větší podíl na příjmech rodin mají sociální dávky a tím se myslí především důchody. Penzisté jsou jedinou skupinou, jejíž příjmy se proti roku 2008 zvýšily, což je informace, která zní značně neobvykle a svědčí o pevnosti sociálního systému. Ovšem důvodem je především fakt, že výše nově přiznaných důchodů překračuje ty staré. Kdo byl v důchodu před rokem 2008, ten se dnes lépe nemá.  

Je tedy vidět, že Česko přežilo dlouhé období ekonomické krize relativně slušně, nedošlo k významnému propadu životní úrovně jako v některých zemích jižní a východní Evropy. Přesto krize zhoršila náladu do té míry, že se lidé začali obávat toho, co přijde v budoucnosti. A poslední čísla ukazují, že se nálada dosud nezlepšila.  

Co není, může být. Jakákoli změna k lepšímu však záleží na změně nálady obyvatel a přitom není jasné, proč by k ní mělo v dohledné době dojít.  

Lidé by nepochybně hleděli do budoucnosti s větším optimismem, kdyby se zlepšila nabídka práce a kdyby začaly růst platy. K tomu však i podle největších optimistů dojde nejdříve koncem letošního roku.  

Krize na Ukrajině připomněla, že se Česko může cítit bezpečně díky tomu, jak je zakotveno v Evropě. To platí i ekonomicky, protože okolní prosperita, i když není bůhvíjak velkolepá, nakonec pomůže i Česku a dalším středoevropským zemím, které měly v krizi velké potíže.  

To je všechno pěkné, pořád ale chybí něco, co by člověka přesvědčilo, že může utrácet, že si klidně může půjčit, aby investoval do svého domu či bytu, proč může hledět do budoucnosti s důvěrou. Tak třeba pomůže jaro, při kterém je možné překonat dlouhodobé obavy a objevit nové nadějné vyhlídky.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …