Petr Holub: Policejní zátah v jižních Čechách

23.09.2014 11:12

Jižní Čechy jsou idylická krajina a ráj především pražských turistů, kteří zde hledají útočiště před spěchem a bezohledností velkoměsta. Často zde také útočiště najdou.

Petr Holub: Policejní zátah v jižních Čechách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozy policie ČR

S tím pak vůbec nejde dohromady zpráva, kterou přinesly před pár dny Lidovky.cz, že policie zatkla osmnáct zdejších podnikatelů, manažerů či úředníků, kteří podváděli při veřejných zakázkách za stovky milionů. Nejde o první zprávu toho druhu, i když číslo osmnáct je přece jen rekord. Také z jiných krajů přicházejí podobné zprávy, přesto nemohou ohrozit primát jižních Čech, pokud jde o jejich frekvenci a počet obviněných.  

Znamená to snad, že se pod idylickým povrchem dějí zločiny, ke kterým nemají možnosti ani odvahu obyvatelé jiných krajů? Na to jde těžko odpovědět. Přesnou statistiku se nikdy nedozvíme, protože policie vždy odhalí jen menší část zločinů v oboru rozkrádání veřejného majetku.  

Teoreticky je možný i výklad, že Jihočeši jsou příliš bohorovní a neobávají se jako v jiných krajích, že se na jejich zločiny přijde. Třeba právě proto byli zatčení manažeři i úředníci tak neopatrní a řešili svůj podvodný byznys běžnými telefonickými hovory, jako kdyby nikdy neslyšeli o odposleších. Kdo by se jich také nadál v nádherné jihočeské krajině. V každém případě je třeba poradit Pražákům, aby si v jižních Čechách odbyli časově omezenou dovolenou a brzy se vrátili do své uspěchané a bezohledné Prahy.  

Pokud to policie nepřehnala, pak jsou rozměry jihočeského zločinu opravdu neobvyklé. Obvinění údajně manipulovali veřejné zakázky tím způsobem, že se několik firem domluvilo na cenách pro nějakou stavbu, aby jedna z nich inkasovala mnohem vyšší než uměřenou částku. Obviněni jsou mimo jiné i sekční šéfové dvou ze čtyř největších stavebních firem v Česku.  

O manipulaci prý věděli i vysocí úředníci veřejných institucí, konkrétně Povodí Vltavy, krajského úřadu a Ředitelství vodních cest. Policie neodpovídá na otázku, jestli byli do případu zasvěceni místní politici, těžko se však dá předpokládat, že v tak malém městě jako jsou České Budějovice o tak rozsáhlé síti nic nevěděli. Zatčeni byli všichni, kdo v určitém oboru v jižních Čechách na krajské úrovni něco znamenali.  

Policie rozkrývá historii vodních staveb a v rámci vyšetřování zachytila i jednu část monstrózní akce s názvem „splavnění Vltavy“. Zmíněná akce spočívá v tom, že se zaplatilo nejméně dvě a půl miliardy korun, aby po Vltavě z Českých Budějovic do Týna dvakrát či čtyřikrát týdně v letních měsících, přitom jen dvakrát za den, propluly výletní parníky. V tom je vidět značnou velkorysost jihočeského podnikání během minulého desetiletí.  

Policie přinejmenším prověřuje další dvě srovnatelné historie, jakými jsou krajské investice do silnic a městské projekty. Jde o stejně rozsáhlé soubory zakázek jako vodní stavby, při kterých se široce uplatňovaly losovačky. Je zřejmě jen otázkou času, kdy se policie zaměří na další sektor, stavbu vesnických kanalizací.  

Legendární knihu opěvující tajemnou idylu jihočeské přírody sepsal před půlstoletím pod názvem „Země zamyšlená“ Ladislav Stehlík. I dnes je nad čím se zamyslet.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…