Petr Holub: Politik, který umí sociální demokraty

17.03.2013 14:50

Zase mezi svými. Třemi slovy jde vystihnout obsah projevu prezidenta Miloše Zemana na sjezdu sociální demokracie. Přesto není jisté, že všichni delegáti uvítali strýčka s nadšením, i když se tvářil blahovolně. Ze Zemana nakonec nemluvily emoce, ale rutina zkušeného politika.

Petr Holub: Politik, který umí sociální demokraty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na sjezdu ČSSD vystoupil také nový prezident Miloš Zeman

Zavzpomínal na staré časy, kdy sociální demokraté pod jeho vedením vyvedli zemi z krize, popřál straně k vítězství ve volbách a pochválil levicové hejtmany, jak dobře vládnou v krajích. Nakonec objal své největší příznivce mezi sociálními demokraty a vlastně jen gestem doporučil delegátům, ať je zvolí za místopředsedy.  

Prezident jen nepřímo připomněl, že s některými sociálními demokraty ještě nevyřídil všechny účty. Delegáti slyšeli jen obecná slova o těch, kdo zrazují přátele, kdo se pohybují jako šedé myšky a kdo Zemana nepovažují za levicového politika, doplněná chválou opoziční smlouvy, která byla mnohem lepší formou vládnutí než koaliční vláda s těsnou většinou domluvená jeho nástupcem Vladimírem Špidlou.  

Na první pohled se zdá, že si Zeman prostě připravuje prostředí, které může využít ke svým dalším mocenským tažením. Sociální demokraté mohli ocenit, že se dokáže chovat do určité míry i smířlivě, a pokud de facto své prezidentské voliče vyzval k tomu, ať volí ve volbách do sněmovny sociální demokracii, tak vlastně své bývalé straně pomohl. Zeman by si zřejmě opravdu přál, aby příští volby vytvořily jasnou levicovou většinu. Na sjezdu si přinejmenším vytvořil pozici, z níž může ovlivňovat budoucí vládní stranu, ať už zvenku nebo zevnitř.  

Skoro to vypadalo, jako by se Zeman chtěl do sociální demokracie vrátit. Jenže právě vřelá slova o nejlepší době života, kterou mezi sociálními demokraty prožil, byla příliš expresivní, než aby je myslel vážně.
Zeman má svou stranu SPOZ, kterou také chce k něčemu využívat, jak svědčí chvála hejtmanů Pardubického a Zlínského kraje, kteří pozvali zástupce Zemanovců do krajské rady.  

Miloš Zeman se nevrátil s vandru domů do své rodné strany, ale naopak přislíbil toleranci těm, které dříve vedl a kteří se ho později zbavili. Ve skutečnosti už nechce znovu být sociálním demokratem, ale politikem, který sociální demokracii takzvaně „umí“.  

Zemanův projev oslovil sociálnědemokratický sjezd, zároveň byl ale gestem navenek. Zájmové skupiny, které ovládají tuzemskou ekonomiku, vědí teď jednoznačně, že se jim vyplatí s prezidentem dobře vycházet. Pokud vyhraje volby, tak to budou mít těžké jen ekonomičtí spojenci ministra financí Miroslava Kalouska, vůči kterému se Zeman opět ostře vymezil. Zkušeným okem politika v něm odhalil jediného vážného soupeře pro svůj budoucí vzestup. Své bývalé oponenty v sociální demokracii tak vysoko nehodnotí.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…