Petr Holub: Skandál v IT zakázkách

25.11.2014 22:00

Vláda se snaží ve sněmovně prosadit nový zákon o veřejných zakázkách, který zruší některé bariéry proti manipulacím s veřejnou soutěží.

Petr Holub: Skandál v IT zakázkách
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Argument je jednoznačný – přece nemůžeme dělat zákony se spoustou složitých předpisů a regulací jen z toho důvodu, abychom se chránili před nepoctivými lidmi. Většina lidí je přece poctivých, pišme zákony pro ně.

To je v rozporu se známými skutečnostmi i s jednou úplně novou zkušeností, kterou v Česku učinila kontrola Evropské unie.

Co se může pokazit, to se také pokazí, říká jeden z Murphyho zákonů. V Česku je možné použít jako variantu rčení: Co se může ukrást, to se také ukradne.

Jde o jakýsi zvyk sdílený širokými vrstvami vycházející z maximy socialistické normalizace: Kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu.

Označit všechny zmíněné glosy za rádoby vtipné, je jistě možné. Potíž je v tom, že se v posledních letech stále častěji potvrzují jako hlubší pravda o stavu společnosti.

Za tato potvrzení mohou do značné míry evropské dotace. Evropská unie zarputile trvá na tom, aby dotované projekty podléhaly nezávislé kontrole.

Když Češi hned zpočátku podřídili kontrolu politikům, a tím zrušili jakýkoli účinný dohled, poslal Evropský účetní dvůr a posléze i Evropská komise vlastní kontrolory, kteří postupně začali odhalovat to, co každý tušil, o čem se ale díky politické korektnosti na český způsob nemluvilo.

První přišly na řadu zmanipulované zakázky na dopravní stavby, pak se zjistilo, že potíže jsou v podnikatelských dotacích ministerstva průmyslu, tématem dne se staly předražené nákupy zdravotních přístrojů.

Nový audit teď ukazuje, že se zbytečně ztrácejí peníze také v IT sektoru. Dnes už se kontrol účastní ve velké míře tuzemští úředníci, kteří se postupně učí bruselským zvykům.

Ani odhalení o manipulacích v oboru počítačového softwaru a hardwaru nikoho nepřekvapí. Dlouho se mluví o tom, že v oboru není předražení o 100 procent ničím neobvyklým, existují prý i možnosti, jak nějakou zakázku předražit třeba desetkrát.

Počítačům přece rozumějí jen odborníci, kteří se všichni nějak účastní složitého systému, který umožňuje vytáhnout z veřejného sektoru IT miliardy.

Dá se říci, že někteří veřejní zadavatelé udělali chybu, když požádali při svých projektech o veřejnou kontrolu.

Najednou se tu objevili z Bruselu experti, kteří zjistili to, co je sice každému z oboru nad slunce jasnější, prostým pojmenování však z toho udělali zásadní problém.

Vážné překročení pravidel zaznamenala kontrola u ministerstva vnitra, na krajích i ve městech. Kdyby investice do IT podléhaly jen českým kontrolám, na nic by se nepřišlo.

Kontroly zakázek IT se teprve rozbíhají, velmi pravděpodobně se odhalí, že systém předražování je společný všem úřadům a firmám, jako se stalo v určitém období u silnic a zdravotnických přístrojů.

Po takovém výsledku bude tvrzení představitelů současné vlády, že většinu zakázek přece zadávají slušní lidé, znovu hluboce zpochybněno. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla