Petr Holub: Soumrak velké koalice v Ústí

14.09.2012 20:49

Češi jsou nespokojeni se svou politickou reprezentací, zároveň se podle pravidla, že může být ještě hůře, obávají potřebných změn. Naštěstí v České republice existuje Ústecký kraj, který je v mnoha ohledech napřed před ostatními.

Petr Holub: Soumrak velké koalice v Ústí
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Konkrétně se tamní politické poměry považují za nejhorší a obecně se předpokládá, že tamní politici víc než jinde využívají svého postavení k průběžnému obohacování.

Má to jeden pozoruhodný důsledek, totiž že jsou lidé na Ústecku nejvíc nespokojeni s politikou, a že tudíž nejvíc žádají nějakou změnu. Teď se ukazuje, že tam k významné změně opravdu dochází.

Významným signálem, že se opravdu něco změnilo, se stalo včerejší zasedání místní rady ODS v Mostě, jejíž členové vyzvali dva členy tamního sdružení, ať opustí stranu. Konkrétně šlo o poslance Jiřího Šulce, který byl hejtmanem i primátorem a který také vedl výbor regionálního dotačního programu Severozápad. Druhým hříšníkem z pohledu mosteckých občanských demokratů je Daniel Ježek, majitel několika stavebních firem čerpajících peníze z evropských projektů.

Důvodem výzvy ke složení členství byly právě známé nepořádky při čerpání eurodotací.

Případ sice hodně ukazuje, proběhl však v řadě dalších událostí. Právě z nich je možné získat představu o tom, jak se mohou v Česku na počátku jednadvacátého století měnit politické poměry.

Důležitým podnětem ke změnám na Ústecku byl fakt, že se tam začaly čerpat právě evropské dotace. Záznamy o rozdělování projektů a průběhu veřejných zakázek se totiž musí zveřejňovat. Obyvatelstvo Ústecka tak získalo jasnou představu o tom, jak se projekty přidělují známým, jak se zakázky předražují a jak se přitom s evropskými penězi manipuluje. Významně k tomu přispěla kontrolní zpráva firmy Deloitte zaplacená Evropskou komisí.

Kritici neprůhledného zadávání veřejných zakázek postupně získávali politický vliv, i když zpočátku jen na okraji krajské scény. Skupina podnikatelů ovládla Mosteckou radnici už v roce 2006, zpočátku s podporou komunistů. Strana Severočeši.cz, založená mosteckými podnikateli, se o dva roky později dostala do krajského zastupitelstva, předloni pak byli na její kandidátce zvolení do Senátu jednak lékařka, která kariéru staví na boji s korupcí, jednak bývalý komunistický starosta.

V předloňských volbách proběhla neúspěšná revolta ještě v Chomutově, stala se ovšem základem další protestní strany.

Konflikty mezi nespokojenci a krajskou reprezentací záhy odhalily, kdo je vlastně držitelem moci na Ústecku. Šlo o konkrétní politiky z ODS a ČSSD, kteří vládli v kraji už od roku 2000 a kteří později soustředili svůj zájem na rozdělování eurodotací. Konkrétně šlo neformální šéfy chomutovské a ústecké okresní organizace ODS Alexandra Nováka a Patrika Oulického, vedle nich hrál významnou roli již zmíněný exhejtman Jiří Šulc z Mostu.

Sociální demokraty vedl na Ústecku Petr Benda z Teplic, vedle něho se prosadili Jana Vaňhová z Chomutova, Pavel Kouda z Mostu a Arno Fišera z Ústí. Velká krajská koalice kromě kraje ovládala ještě ústecký a chomutovský magistrát, teď se však zdá, že její nejlepší časy končí. Klíčovým momentem se staly aktivity policie a státních zástupců.

Z Ústeckého kraje nepochází nadarmo státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Policisté začali postupně zavírat nejvyšší úředníky dotačního úřadu. Nakonec sáhli i mezi politiky, když do vazby putoval sociálnědemokratický náměstek hejtmanky Kouda.

Ještě víc přitom oslabila ODS. Dlouholeté trestní řízení s Novákem skončilo verdiktem čtyři roky nepodmíněně za korupci, do vazby putoval jeho souputník a nedávný kandidát na primátora Pavel Markvart. Policie navíc obvinila z krácení daní manažery stavební firmy, která patří Novákovi s Oulickým.

Ústecká buňka ODS zároveň přišla o svou pozici na magistrátu. Změna začala už loni, kdy ústecký šéf sociálních demokratů Fišera nahradil v čele krajské stranické organizace teplického Bendu. Tím si uvolnil ruce k rozvázání koaliční dohody s ODS a Oulickým na ústeckém magistrátě. Místo nich se dohodl na podpoře s komunisty a TOP 09. Šéf TOP 09 byl manažerem stavební firmy, která měla blízko k ODS, teď však hájí spolupráci s ČSSD a komunisty tím, že vyhnání ODS z ústeckého magistrátu za takovou oběť stojí.

Spojenectví Fišery a komunistů se uplatnilo také na dotačním úřadě. V jeho čele nahradil Šulce chomutovský komunista Jaroslav Komínek. Smyslem jeho mise je očistit dotační systém od vlivu souručenství ODS a ČSSD, komentuje svůj vzestup trochu nelogicky.

Snahou o vyhazov Šulce se nakonec snaží o změnu také ODS. Ústecký kraj tedy ukazuje, jakými prostředky se dá zviklat a oslabit zdánlivě stabilní politický kartel. Z historie posledních let je také vidět, jak se tento kartel postupně rozpadá, jak ho opouštějí všichni spojenci a jak je po malých krůčcích nahrazován novou reprezentací. Větší krok může Ústecký kraj učinit při nadcházejících krajských volbách. I když samozřejmě platí pravidlo, že všechno ještě může skončit špatně. Jen horší už to asi být nemůže. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty
Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…