Petr Jahn: Jak se ve Sněmovně kalila televizní ocel

09.05.2017 16:22

Nevšední zážitek, který se naskytl účastníkům a divákům v Poslanecké sněmovně, se oficiálně nazývá „projednávání a schvalování Výroční zprávy České televize“. Protože však tzv. mainstreamová média o této taškařici v zásadě mlčí, přináším pohled očitého svědka. Ostatně uvedené procesy sleduji jako přímý účastník na Volebním výboru PS PČR od svého vynuceného odchodu z ČT v roce 2012. A mohu jen konstatovat, že je to každý rok dost podobné.

Petr Jahn: Jak se ve Sněmovně kalila televizní ocel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Schůze probíhala v době blažené nevědomosti o věcech příštích (demise Vlády), minulé úterý dopoledne. Vzhledem k tomu, že Výroční zpráva (dále jen VZ) měla stále stejné nedostatky jako ty předchozí, od stylistických-pominutelných, přes faktické chyby až po nesymetrické statistické údaje - rozhodně nepominutelné, byl jsem zvědav, zda-li se část poslanců nevzepře Klubu nekritických obdivovatelů P.Dvořáka (taky se tomu spolku říká Rada ČT) a například, pro jednou, neprojeví touhu opravdu něco kontrolovat a třeba i nedoporučí VZ Sněmovně k neschválení. Nestalo se tak. Průběh byl veskrze standardní.

Jako vždy nekompletní Volební výbor (průběžně bylo přítomno 11 poslanců; nejvíce chybělo socanů - co by tam taky ztráceli čas, když to mají v ČT a hlavně ve Zpravodajství dobrý, že?) se sešel s delegací reprezentativního výběru Rady ČT včetně místopředsedů (po předčasné volbě GŘ všichni uvolnění a usměvaví), GŘ osobně v čele věrné kohorty podřízených, zde také v roli poradců. Průběh - opět vysoce standardní a bohužel i předvídatelný: obousměrný tok nic neříkajících frází a prázdných floskulí, což je pochopitelné - koneckonců o čem by se asi tak měli bavit lidé, kteří o ČT a jejím chodu vědí houbeles, že? Troufám si tvrdit, že naprosto shodnou diskusi, bychom mohli zaznamenat v kterémkoliv pohostinství, kdybychom osazenstvo pod pohrůžkou fyzického násilí donutili přečíst to neskutečně fascinující dílo jménem VZ. Televizi totiž v tomto smyslu rozumí každý. A navíc Franta jí má doma, velkou a prohnutou...

Schůzi vedl předseda Komárek, jehož postoje ve věci ČT jsou divně znepokojující, zásadně nekonzistentní a povětšinou zmatené. Dokonce mu nevěřím ani tu špatně hranou averzi vůči P.Dvořákovi. V reklamě by řekli: "...je nějákej divnej...". Všichni ostatní diskutující napříč politickým spektrem, se mohli naopak přetrhnout, aby dodatečně, ovšem o to důrazněji, poblahopřáli Radě ČT k úspěšné Volbě a staronovému GŘ ke znovuzvolení. Zajímavá byla ta děsuplná jednota obou kontrolních orgánů! Nepřekvapil ani pravidelný diskurz všemi směry poslance Kolovratníka, kterému nikdo nerozumí, a pokud už se vyjádří nějakým omylem k věci a třeba kriticky, tak se hned omlouvá, že on je vlastně od fochu, protože dělal v tom rádiu, že? Dále snad i mile žvatlající poslankyně Nováková, o menšiny pečující poslankyně Golasowská a hnidopišský komunista Koníček - to byl už jen tradiční kolorit. I když zrovna soudruh Koníček v jednu chvíli způsobil paniku v řadách radních a delegace ČT (tedy kromě ředitele Milana Fridricha, na kterém bylo pro celou dobu jednání vidět, že se v sále nevyskytuje a pokud by někdo tvrdil, že ho viděl, tak si určitě vymýšlí).

Komunistovi totiž neseděly počty hodin odvysílaného zpravodajství v roce 2016 (bylo jich víc). Interně se zjistilo, že ten údaj je blábol, ale paní Týmová to, na mikrofon poslankyně Novákové, zachránila, aniž by se na to přišlo (poznámka autora: jasně, že je vyrobených a odvysílaných hodin více než je skutečně hodin v roce - mimořádné pořady, dělená vysílání apod.). Kdo mě ale doslova uzemnil, byl, evidentně již bývalý jestřáb ODS, totiž poslankyně Němcová. Ve vztahu k ČT až dosud vždy rázná a lehce jízlivá, byla nepochopitelně devótní a její vstřícný projev k představitelům ČT bych čekal od kohokoliv jiného, jen ne od ní. V tuto chvíli tu jednoznačně chyběl růžolící poslanec Jandák, který by určitě hodil do placu nějaké to lehce dvojsmyslné lidové moudro.

A tak vlastně jedinou změnou oproti rokům minulým, bylo, že předsedu fanoušků P.Dvořáka, Jana Bednáře měla pod kontrolou přísně a velmi zaujatě vyhlížející koučka, zřejmě produkt přebujelého oddělení HR v ČT, sedící přesně naproti panu předsedovi, odezírající mu ze rtů, sem tam něco naznačující gesty či rozkošně našpulenými rtíky. Výsledkem bylo, že pan Bednář, až na neustálé ospravedlňování sebe a svých kumpánů související s uspěchanou volbou GŘ a s hodnocením jeho práce obecně, nemlel nesmysly bez rozmyslu, ale hezky utříděné a občas i ne úplně nesmyslné.

Ve velkém finále se většina poslanců (Komárek a Berkovec nediskutovali a ani nehlasovali) vyjádřila pro doporučení Sněmovně „schválit“ a pojede se tedy dál močálem černým kolem bílých skal (jak řekl kdysi Jan Werich). O této "epizodě", v evidentně „nezajímavém“ chodu našeho veřejnoprávního média, na které všichni pravidelně jako ovce přispíváme, se toho mnoho v médiích nedozvíte. Resumé je jasné - ČT vedená (všeho)schopným GŘ, s plus/mínus sedmi miliardovým rozpočtem z našich kapes, je ponechána zcela bez kontroly nejen orgány k tomu určenými a její vedení si tak může dělat doslova - co chce. No není ten Dvořák dítě štěstěny?

Petr Jahn, televizní producent

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…