Petr Kokavec: Koalice - jak dlouho ještě?

14.06.2013 19:11

Důvěra v koaliční vládu premiéra Nečase je již několik měsíců na bodě mrazu. Čerstvý průzkum CVVM navíc přináší důkazy o tom, že práci Úřadu vlády a jednotlivých rezortů hodnotí veřejnost velmi špatně. Jak dlouho kabinet bez podpory a důvěry obyvatel setrvá ve fázi klinické smrti? Aktuální dění, kdy policie zatýká exposlance ODS a nejbližší spolupracovníky premiéra nasvědčuje, že euthanazie je neodvratná.

Petr Kokavec: Koalice - jak dlouho ještě?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

V hodině dvanácté, v předvečer rozsáhlé policejní akce, složila mandát ministryně kultury Alena Hanáková (TOP09). Paradoxem je, že právě činnost ministerstva kultury je obyvateli hodnocena jako ze všech rezortů nejlepší. Průzkum CVVM zveřejněný v prvním červnovém týdnu přinesl zjištění, podle kterých občané ČR hodnotí činnost vlády a ministerstev velmi špatně. Podle školního systému známkování hodnotí drtivá většina obyvatel činnost Úřadu vlády a všech dalších rezortů trojkou a horší známkou. Zmiňované ministerstvo kultury sice dopadlo nejlépe, průměrná známka 3 však ani zdaleka není důvodem ke spokojenosti.  Hodnocení úřadu je horší než loni, předloni i v porovnání s šetřením v roce 2004. Ministryně Hanáková zřejmě správně odtušila blížící se malér a opustila potápějící se Titanik s tvrzením, že necítí politickou podporu. 
 
Její stranická kolegyně a po Hanákové jediná žena v ministerském křesle  - ministryně práce a sociálních věcí Müllerová -  si zřejmě nedostatek podpory nevšímá i když proti projektu S-karet, který obhajuje, zvedl vedle burácení opozice hlas i premiér Nečas. Právě projekt S-karet, je podle všeho nejvýznamnějším faktorem zhoršení hodnocení práce ministerstva z pohledu veřejnosti. Průzkumy veřejného mínění již před několika týdny zjistili vysokou míru nesouhlasu s tímto projektem. MPSV dosáhlo ve vysvědčení od obyvatel daleko nejhoršího průměru známek. Jedničku by za výkon rezortu v uplynulých 12 měsících nedal nikdo z dotázaných a pouhé 4 % jej hodnotili dvojkou.  Přitom skoro každý druhý občan (45 %) hodnotí činnost ministerstva nedostatečnou. 
 
Obdobně špatné vysvědčení dostalo od občanů také ministerstvo financí vedené dalším členem TOP09 Miroslavem Kalouskem. Jedničku by rezortu financí za činnost v posledním roce udělilo pouhé procento dotázaných a jen 7 % jej známkuje dvojkou. Zato nedostatečnou známkovali tento rezort čtyři z deseti obyvatel. Výsledná známka 4,06 přitom reflektuje i vysokou míru nedůvěry v šéfa rezortu Kalouska. Již několik měsíců je důvěryhodný pro pouhou desetinu obyvatel.
 
Třetím nejhůře hodnoceným ministerstvem je ministerstvo zdravotnictví, které vede opět člen TOP09 Leoš Heger. Nedostatečnou jej hodnotí 30 % dospělé populace a obdobný počet dává čtyřku (28 %) a trojku (26 %). Podle pouhých 11 % si za posledních 12 měsíců zaslouží dvojku a jen setina se domnívá, že jedničku. 
 
Hodnocení samotného Úřadu vlády je stejně špatné jako před rokem, kdy si výrazně pohoršilo oproti výsledku z jara 2011 a v porovnání s dostupnými daty z roku 2004 ani nemluvě. Činnost úřadu vlády v posledním roce na jedničku vnímá pouhé procento obyvatel, dvojkou známkuje jen 9 %. Téměř třetina (29 %) se v hodnocení rozhodla pro nelichotivou trojku a shodně čtvrtina si myslí, že si zaslouží čtyřku (24 %) nebo nedostatečnou (25 %).
 
Důvěra v předsedu vlády Nečase přitom skomírá kolem 15 % což lze považovat za velké zklamání. Krátce po nástupu do funkce v roce 2010 se totiž těšil důvěře více než 40 % občanů - na české poměry slušný výsledek. Za propadem důvěry v předsedu vlády stojí, kromě jeho podpory církevním restitucím, důchodové reformě a dalším veřejností neschvalovaným krokům, zejména jeho podpis pod amnestii prezidenta republiky. I když se v posledních dnech při povodních snažil a objížděl postižené oblasti, přičemž nezapomněl hodně využívat vysílacího času televizí, události posledních dnů zřejmě rozmetají i poslední prořídlé řady lidí, kteří mu dosud věřili.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

12:26 Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

Denní glosa Jana Žambocha