Petr Kolman: Poprázdninové ohlédnutí. Veřejné peníze aneb Cestujeme s magistrátem

07.09.2016 14:01

Prázdniny jsou definitivně pryč, už i ti největší opozdilci zasedli do lavic. Učitelé doplnili zásoby lexaurinu a též se radují nad svými mírně zvýšenými platy. Většina z nás už má pro letošek „odcestováno“ . V následující „cestovatelské“ glose bych na brněnském půdoryse rád stručně poukázal na obecnější problém plýtvání veřejnými penězi , který se týká nejednoho českého a moravského města.

Petr Kolman: Poprázdninové ohlédnutí. Veřejné peníze aneb Cestujeme s magistrátem
Foto: Archiv autora.
Popisek: Petr Kolman, vysokoškolský pedagog.

Všude se šetří. Skoro na nic nejsou ve veřejné správě peníze. To slýcháme od komunálních a regionálních politiků takřka ob  den.

A pak se dozvíte - na pracovní výjezdní (!) setkání Komise Smart City Rady města Brna  v Grazu v červenci odjelo neuvěřitelných 18 (slovy bez dvou za dvacet) členů a hostů komise. A platí se to, jak jinak,  z městských peněz.

K  čemu je dobré, aby 18 (!) lidí z územní samosprávy  jelo do Grazu? Navíc o prázdninách?! Takto početné delegace nejezdí ani ze Senátu PČR , který bývá za cestování svých členů s oblibou (a dlouhodobě) mediálně pranýřován.

Historici  nám možná brzy řeknou, zda nešlo o nejpočetnější delegaci v dějinách města Brna. A  možná i všech měst na Moravě, o Slezsku nemluvě.

Jako brněnský občan kladu řečnickou otázku – kolik to naše krásné město Brno celkem stálo? Nota bene aktivnější občané a čtenáři se mohou zeptat v režimu zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ale nikoho laskavý autor tímto nenavádí.

Zamysleme se,  co se vlastně dalo  v horkém červenci v Grazu relevantně projednat či dokonce zařídit ? Nebyli  rakouští radní na dovolené?

Že by „GRAZovští konšelé“  vyjeli – v 18 lidech nyní na obdobnou služební cestu – z toho rakouské spořivé sousedy nepodezírám.

U všech krokodýlů (pro mimobrněnské – to je symbol města Brna) , jsem velice zvědav, jaký konkrétní výstup z celé akce bude.

Snad to nebude obvyklé zjištění – musíme  klást větší důraz na komunikaci s občany a firmami, město nutno řídit s vizemi a moderně….či obdobné poznatky ve stylu po pondělí bude úterý a středa zpravidla následuje.

A jak je tomu ve vašem městě či obci? Také Vaši radní vyrazili na „nezbytné“ prázdninové cesty? Máte cestovku či radnici?

Autor je vysokoškolský pedagog, právník a publicista.

Více ZDE

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…