Petr Kolman: Šibenice na demonstrace rozhodně nepatří

28.07.2016 16:54

Společnost, nejen česká, se stále více "radikalizuje", čemuž se po mnoha smutných událostech v posledních měsících logicky nemožno příliš divit.

Petr Kolman: Šibenice na demonstrace rozhodně nepatří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti imigrantům a za vystoupení z EU na Václavském náměstí

Připomeňme si, že český ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD ještě před prázdninami  podal správní žalobu proti správnímu rozhodnutí pražského magistrátu, jenž rozhodl, že nošení šibenic na demonstrace není správně-trestné. Tedy, že to není dokonce ani přestupek. Pro neprávníky připomeňme, že o tom zda je to trestný čin by nerozhodoval magistrát, ale trestní soud.

Jako učitel veřejného práva mám velký respekt ke svobodě slova, nicméně ani ta není a nemůže být bez hranic. O čemž mluví i doktrína a většina judikatury našich i evropských soudů.

Zastávám silný názor, že vyhrožování jakémukoliv občanovi (či skupině občanů nebo cizinců) šibenicí do demokratické diskuze nepatří.

Nevidím v tomto jednání přímo trestný čin, nicméně by mělo být posuzování minimálně jako správní delikt, který přesahuje zákonné meze svobody projevu.

Šibenice nikdy nemůže být v právním státě argumentem, je to hrubé zastrašování! Pro nepatrné odlehčení si dovolím připomenout jednu právnickou anekdotu týkající se šibenic.

V jedné obci měli zvyk, že nepohřbí nebožtíka, dokud o něm neřekne někdo něco pěkného. Až jednou oběsili lumpa, násilníka, pleticháře s veřejnými zakázkami, korupčníka a vraha (v jedné osobě). Co s ním? Pohřbít ho chtěli, ale nikdo o něm nic pěkného neřekl. Až nakonec jeden radní (s právnickým vzděláním) našel řešení. Ukázal na oběšence a řekl: „Pěkně visí!“

Ano i z poprav na šibenici se dá dělat černý humor, a že jsme v něm my Češi a Moravané dlouhodobými mistry, nicméně na demonstrace rozhodně nepatří – tedy ty šibenice.

Proto by se proti tomuto hloupému a nebezpečnému jednání měla společnost do budoucna bránit.

Nezapomínejme , že správní rozhodnutí o spáchání či nespáchání přestupku, není určeno jen pachatelům těchto činů, ale má i preventivní dopad na zbytek společnosti – jak říkají právníci již po staletí – erga omnes. Správní soudnictví by mělo, dle mého názoru, vyslat jasný signál, že nošení šibenic do moderní evropské demokracie prostě nepatří! 

Petr Kolman, právník (učitel správního práva), PF MU

Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …