Petr Meduna: Otazníky nad průzkumem mínění o Dragounské jízdě?

30.03.2015 12:16

Na průzkumy veřejného mínění týkající se politických postojů české veřejnosti se můžeme dívat podobně jako na svého času vysílaný televizní pořad, ve kterém diváci hádali, který příběh je pravdivý a který je fikce. Opět se to ukázalo nyní při mapování postojů české veřejnosti k přejezdu amerického konvoje Českem. Fikce ale nemusí být zábavná, může mít dalekosáhlá důsledky.

Petr Meduna: Otazníky nad průzkumem mínění o Dragounské jízdě?
Foto: David Daniel
Popisek: Konvoj americké armády míří do Vyškova

Nikoho asi nepřekvapí, že neoptimističtější čísla dodala Česká televize, která si průzkum objednala u společnosti STEM/MARK. S Dragounskou jízdou prý souhlasí 82 procent občanů České republiky a pouhých 17 procent je opačného názoru. To jsou samozřejmě čísla, které americké velvyslanectví může s hrdostí poslat do Washingtonu. V Česku se ale nad nimi mnozí budou zamýšlet. Jsou pravdivá? Nebo je to fikce?

Pochybnosti jsou jistě na místě, a to ne kvůli tomu, že nikdo z nás nežije ve vzduchoprázdnu. Zajímavější je srovnání s čísly, která zveřejnila agentura SANEP. Podle jejího průzkumu totiž souhlas s americkým konvojem vyslovilo 47,1 procenta lidí a opačný názor zastává 46,4 procenta respondentů průzkumu. Data SANEPu se zdají být poněkud relevantnější.

V průzkumu z počátku loňského roku, ze kterého vyplynula nepěkná čísla o důvěryhodnosti České televize jsme seznali, že pro veřejnost je veřejnoprávní televize ze všech médií vnímána jako ve zpravodajství názorově a informačně nejvíce ovlivnitelná z pohledu zájmových politických či finančních skupin. Můžeme dokonce být konkrétní.

Nedávno člen Rady České televize Michal Jankovec na kritiku neobjektivity zpravodajství ČT odpověděl těmito slovy: „Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise …“. Je snad také pro Dragounskou jízdu odněkud určeno úhel pohledu? A důvody? Co třeba vytváření atmosféry pro trvalejší pobyt americké armády v Česku? Nemusí to být rovnou základna, ale jako její předstupeň stálá přítomnost určitého počtu rotujících vojáků na vojenském cvičení.

Velmi optimistické výsledky průzkumu společnosti STEM/MARK dávají důvody také k přemýšlení o dalších Českou televizí zveřejňovaných průzkumech, které ve svých pořadech používá také např. Václav Moravec. Nemluvě o těch, které jsou zveřejňovány v předvolebních obdobích. Neměli by se například poslanci zajímat o to, jakým způsobem jsou v České televizi vybírány agentury pro výzkum veřejného mínění? Od Rady České televize to těžko očekávat, když ovlivňování jejích zpravodajství úhlem pohledu z Bruselu je normální.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…