Petr Meduna: Španělská inkvizice

08.11.2017 12:41

Španělské úřady postupem proti katalánským představitelům nutně vyvolávají vzpomínku na frankistický fašistický režim. Konečně madridský premiér Mariano Rajoy je v dané situaci vcelku oprávněně přezdíván Franco 2.0.

Petr Meduna: Španělská inkvizice
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Nejde už jen o zásah proti referendu o nezávislosti, kdy na rozkaz centrální vlády policisté a gardisté mlátili účastníky plebiscitu, včetně starých žen. Stovky zraněných jsou dostatečným důkazem toho, kdo jsou zadavatelé násilného řešení. Nynější obvinění vládních a parlamentních představitelů Katalánska je něco, co nepochybně trhá spojení Madridu s civilizovanou Evropu.

Tresty, o kterých se hovoří v souvislosti s premiérem Carlesem Puigdemontem a ministry jeho vlády i předsedkyní parlamentu Carme Forcadellovou a dalšími poslanci snad nemají obdoby i v zemích, o kterých někteří hovoří jako o diktaturách.

Dovedu si představit, co by se dělo, kdyby podobně ke svým politickým odpůrcům přistupoval například běloruský prezident Lukašenko. Vlastně to vím, protože v tomto případě „zásadovost“ Bruselu řadu let poznáváme. Kde jsou sankce proti premiéru Rajoyovi nebo místopředsedkyni jeho vlády a stávající protektorce Katalánska Soraya Sáenzové?

Nyní jsme ale svědky jen zbabělých slovíček o potřebě dialogu a odmítání násilí. Kde jsou všichni ti v jiných případech ukřičení ochránci lidských práv?

Je snad normální, že katalánským představitelům, vinným z úsilí o naplnění mezinárodně uznaného práva na sebeurčení, hrozí až 30 let vězení? To jsou tresty, které ve většině evropských zemí nehrozí ani vrahům. Demokracie ve Španělsku pláče.

Španělsko „dalo“ Evropě nejen frankismus, ale dávno předtím také inkvizici. Nepřipravuje lidovec M. Rajoy pro Puigdemonta třeba palečnici, španělskou botu nebo skřipec? Podle Tomáše Akvinského byla konečně hereze postavena na roveň kriminálního zločinu a proč by se podle této logiky mělo s heretikem zacházet jinak než s vrahem? Myšlenka ve Španělsku a inkvizičním jednání jeho politiků zjevně živá.

Petr Meduna

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …