Petr Michek: Milost pro Jiřího Kajínka

23.05.2017 7:35

Před nedávnem prezident České republiky Miloš Zeman překvapil veřejnost prohlášením, že se vážně zabývá udělením milosti Jiřímu Kajínkovi, který byl 23. června 1998 odsouzen Krajským soudem v Plzni na doživotí za vraždu, pokus o vraždu a další méně závažné činy. Prezident prohlásil, že není přesvědčen o jeho vině a není sám.

Petr Michek: Milost pro Jiřího Kajínka
Foto: NS - LEV 21
Popisek: Petr Michek

Trestného činu vraždy se měl Jiří Kájínek dopustit dne 30. května 1993, když měl zastřelit plzeňského podnikatele Štefana Jandu a jeho ochránce. Druhý ochránce Vojtěch Pokoš byl postřelen a přežil. K tomuto činu se Jiří Kájínek nikdy nepřiznal a vždy tvrdil, že uvedené muže nezastřelil. Jiří Kájínek byl v minulosti trestán za krádeže a po odsouzení na doživotí se mu podařil "parádní kousek", když z nejlépe střežené věznice v České republice dokázal utéci.

Kájínek se několikrát pokoušel o obnovu řízení a přezkoumání svého případu a poukazoval na mnoho nesrovnalostí při jeho vyšetřování. Případ "Kájínek" vždy řešil stejný soudce z Plzně, který ho odsoudil, a tak se dalo čekat, že Kájínkově žádosti na obnovu procesu nebude vyhověno, což se vždy stalo.

O případ se začali zabývat i investigativní novináři, kteří objevili svědky vraždy, kteří viděli vraha, jak se po nějaké době vrátil na místo činu. O této skutečnosti byla natočena i TV reportáž a veřejnost nabyla dojmu, že případ Kájínek, díky novým skutečnostem, bude znovu otevřen a vyšetřován. Bohužel se tak nestalo!

V Kájínkův prospěch v minulosti vystoupili tři ministři spravedlnosti – Jaroslav Bureš, Pavel Němec a současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, když podali stížnosti pro porušení zákona. Ovšem Nejvyšší soud je vždy zamítl. Zajímavou skutečností je fakt, že vdova po zastřeleném Štefanovi Jandovi, několikrát veřejně prohlásilla, že Kájínek je nevinný, protože jejího muže zastřelili "policajti"!! Ostatně to také napsala ve své knize – Mého manžela nezastřelil Kájínek a zároveň požádala prezidenta republiky o udělení milosti pro Jiřího Kájínka!!!

Paní Eva Jandová také poukázala na řadu nejasností kolem případu zastřelení jejího manžela. Marně se ptá, proč nebyla provedena rekonstrukce případu, proč nebyla vyslechnuta řada svědků a proč na svědectví jiných lidí nebyl brán zřetel? A jak je možné, že první dva identikity se ani trochu nepodobaly Kájínkovi?

Jiřího Kájinka na doživotí "poslalo svědectví" jediného muže Vojtěcha Pokoše, který ho označil za vraha. Panuje ale pochybnost, zda si své svědectví nyvymyslel nebo zda nebylo policií vynuceno, aby si smazal své hříchy z minulosti anebo, aby si uchránil život, neboť on střelbu přežil a vraha musel vidět. I když byl Kájínek odsouzen na doživotí, tak se Pokoš bál žít v České republice a raději se odstěhoval do Rakouska. Že by se pořád bál "svého" policajta?

Podstatná část naší veřejnosti si myslí, že Jiří Kájínek nezabíjel a vražda mu byla tzv. "přišita"! Bývalý prezident ČR Václav Havel řekl ke konci roku 2002, že Kájínek je zřejmě nevinný, ale on už tento případ přenechá k řešení svému nástupci, aby nebyl očerňován novináři.

Něco podobného si myslel i bývalý ministr vnitra Stanislav Gros, když prohlásil: "Nedovedu dát hlavu na špalek za to, že v celé kauze nesehráli špatnou úlohu policisté!" Bohužel Václav Klaus milost Jiřímu Kájínkovi neudělil, i když v závěru svého prezidentování byl v udělování milostí velkorysý.

Současný prezident ČR Miloš Zeman s milostmi šetří, ale po zvážení všech pro a proti argumentů se rozhodl Jiřímu Kájínkovi milost udělit, což je v tomto případě chvályhodné. Vždyť v jiných podobných případech jdou odsouzení po 10 – 12 letech na svobodu "za dobré chování" a Kájínek si si za své hříchy odseděl již 23 let!!! Přejme mu proto udělení prezidentské milosti, svobodu, šťastný rodinný život a ať se brzy dočká obnovy svého případu.

Petr Michek

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Pevnost jako řešeto

11:34 Jan Keller: Pevnost jako řešeto

Evropa je připravena posilovat svoji vojenskou přítomnost na východní hranici, aby zabránila možné r…